İl Temsilcisi Arzu Demir konu ile ilgi yaptığı açıklamada; “TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği olarak sosyal medya hesabımızdan 14 Şubat 2021 tarihinde düzenlediğimiz ve 1 Mart 2021 tarihinde çekilişini yaptığımız Karaca Arboretum gezimizi çekilişimizi kazanan asil ve yedek üyelerden oluşan mini gezi grubumuz ile salgın şartları nedeniyle gecikmeli de olsa salgın şartlarına uygun uygun olarak 25 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirdik.

7000 civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formu

Karaca Arboretumumuz Hayrettin Karaca tarafından 1980 yılında 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. Peyzaj ağırlıklı, koleksiyon bir Arboretum karakterinde olup, içerisinde kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye doğumlu bonsai bitki koleksiyonları vb. örnekler bulunmaktadır. Bugün yaklaşık 7000 civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır.

Karaca Arboretum Türkiye’nin ilk özel Arboretumudur. Dikkate değer koleksiyonları Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, Ağabeyes, Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırmaktadır.

Uluslararası Dendroloji Cemiyeti (International Dendrology Society - IDS), ülkemizin ilk özel arboretumu olan Karaca Arboretum'u ödüle layık gördü. Ülkemiz adına gurur verici olan ödül, 27 Haziran Pazar günü saat 11:00'de Yalova'da bulunan Karaca Arboretum'da düzenlenen törenle, Uluslararası Dendroloji Cemiyeti Başkanı Carol Gurney tarafından Karaca Arboretum'un kurucusu ve TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca'ya verildi. Ülkemizin en önemli ağaç müzelerinden biri olan Karaca Arboretumu tüm vatandaşlarımızın görmesini tavsiye ediyoruz ” dedi.