Yalova Adliyesi önünde, 08.10.2020 günü saat 10.00’da basın açıklamasında bulunan Yalova Baro Başkanı Av. Fedayi Doğruyol; “Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Barolar, son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla, iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde Baro başkanının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek üzere toplanırlar.

Toplantıda; yönetim, disiplin ve denetleme kurulları üyeleri ile Baro başkanını ve Türkiye Barolar Birliği Delegelerini seçmek başta olmak üzere, Baro gelir ve giderlerinin hesabını vermek, Baro bütçesini onaylamak gibi asli görevler yerine getirilir.

Yalova Barosu Olağan Genel Kurulu ve Seçimlerini 04/10/2020 tarihinde (yeterli çoğunluğun sağlanmaması halinde 11.10.2020) yapılması planlanmışsa da, İç İşleri Bakanlığı Genelgesi, YSK'nın 02/10/2020 tarihli kararı, ardından da Yalova İI Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararı ile Baromuz Genel Kurulu'nun yapılıp yapılmayacağı belirsiz bir hale getirilmiştir.

Hayatın her anını KOVİD 19 tehdidi altında, sosyal mesafeli ve tedbirli olarak yaşarken, her gün adliyelerde yeni vakalar ile kapatılan kalem ve mahkemelere şahit olurken, adliye koridorlarında her gün bir genel kurulun onlarca fazlası insanla temas etmek zorunda bırakılırken, alınmayan korona tedbirlerinin, avukatların hak arama mücadelesi için çıktığı sokaklarda ve meslek örgütünün iradesinin belirlendiği genel kurullarda akla gelmesi, bu tedbirler konusunda yöneticilerin samimiyetinin sorgulanmasına neden olmaktadır.

Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadelemizi sürdüreceğimizi bildirmekle birlikte, bu hukuk tanımazlığın seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırması bakımından hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkansız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz.

“Yargıyı her yönden ele geçirme çabanız işe yaramayacak”

Önce Baroların uyarı ve haklı itirazlarına rağmen, Avukatlık Kanunu'nu değiştirdiniz. Baroları bölmeye çalıştınız. Şimdi ise kendi yaptığınız yasa değişikliğine bile uymuyor, ikinci baroların kuruluşu yetişmedi diye genel kurulları erteliyorsunuz. Sığındığınız pandemi bahanesi, parti kongrelerinin ertelenmemesi nedeniyle boşa çıkıyor. Kimse inanmıyor gerekçelerinize.

“Gerekirse istifa dahil tüm olasılıkları değerlendireceğiz”

Uğruna, kanunla belirlenmiş seçim takvimini bir genelge ile erteleyecek kadar çaba gösterilen ikinci baronun bir türlü kurulamaması üzerine, İstanbul ve Ankara'da mesleklerini kamuda icra eden meslektaşlarımıza baskı yapıldığı ve bu baskının bir mobinge dönüşme iddialarına karşı kamu kurumlarının yetkili birimlerinin açıklama yapması ve bu duyumlarla ilgili inceleme başlatmaları kamuya güven ilkesinin ve idarenin tarafsızlığına gölge düşmemesi bakımından zorunluluktur.

Yargının tamamen bağımsız ve özgür kanadını, baroları ve avukatları yıldıramayacaksınız. Susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz. Genel kurulun yapılması için her türlü yasal ve demokratik mücadelenin içinde olacağız. Gerekirse istifa dahil tüm olasılıkları değerlendireceğiz.” İfadelerini kullandı.