Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Yalova’nın Karasal ve İç Su Ekosistemleri Envanter ve İzleme İşi 2014 yılında tamamlanmıştı.

Teşvikiye akarsu sisteminde 10 kilometrelik bir alanda varlık gösteriyor

Proje kapsamında Cyprinidae (Sazangiller) familyasından Türkiye’de local endemik bir tür olan Squalius cephaloides (Kalın Dudaklı Tatlısu Kefali) türü tespit edildi.

Teşvikiye deresinde tespit edilen türün IUCN (Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Küresel Koruma durumu envanteri) listesindeki verilere göre Armutlu’da tamamen yok olduğu ve sadece Teşvikiye akarsu sisteminde 10 kilometrelik küçük bir alanda kaldığı belirtildi. Şu anda IUCN verilerine göre VU(Duyarlı) kategorisinde olan türün durumunun çok yakın zamanda CR(Kritik) statüsüne gelebileceği belirtildi.

 

Türün mevcut durumu hakkında bilgi elde ediliyor

Türün bulunduğu Teşvikiye deresindeki popülasyon durumu ve diğer türlerle olan ilişkisini tespit edebilmek amacıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine başvuruldu ve konu ile ilgili teknik personele eğitim verildi.

Edinilen bilgiler doğrultusunda Yalova’da bulunan local endemik tür Squalius cephaloides türünün izleme ve takip çalışmaları DKMP İl Müdürlüğü Yalova Şefliği ve teknik personeller tarafından gerçekleştiriliyor. Türün mevcut durumu, popülasyon yoğunluğu, bulunduğu akarsu sisteminin su kalitesi hakkında bilgi elde ediliyor.