Konu hakkında açıklama yapan YTSO Ticaret Sicil Müdürü İbrahim Akkanat “Bu uygulama ile; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde şirket/işletme adına imzaya yetkili olan kişilerin imza verilerinin, mevcut olması halinde kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan verilerden elektronik ortamda temin edilerek ticaret sicili dosyasına kaydedilmesi düzenlenmiş ve böylece hali hazırda fiziki olarak Ticaret Sicili Müdürlüklerine verilmesi gereken imza beyannamesinin elektronik ortama taşınması amaçlanmıştır” dedi.

Uygulamanın getireceği avantajlardan bahseden Akkanat “İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) ile bu kapsamda yürütülen entegrasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebilmektedir. Böylelikle kişilerin notere veya hizmet binasına gidilmeden yetkili kişilerin imza örneklerinin dijital ortamdan ücretsiz olarak alınması hedeflenmiştir” dedi.

Diğer taraftan, şirket/işletme adına imzaya yetkili olan kişilerin yetki kabul işlemlerinin elektronik ortamda yürütülebilmesi amacıyla MERSİS’te “Yetki Kabul İşlemleri” modülü oluşturulmuştur.