Yalova’nın, Marmara Depremini en ağır şekilde yaşayan illerden biri olduğunu kaydeden Başkan Vekili Tutuk, “7,4 şiddetinde olan depremde, şehrimizden 2504 kişi hayatını kaybederken, 4472 hemşerimiz de yaralandı.

17 Ağustos 1999, bizlere ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. 45 saniyede tüm hayatımız değişti. Kimimiz annesine, kimimiz eşine, kimimiz ise çocukluğuna veda etti. O gece hepimizin ortak sesiydi “Sesimi Duyan Var Mı?” Tarihin en soğuk gecesinden geriye; özlemle, hasretle beton yığını altında kalan binlerce duygu ve hayalleri yıkık bir şehir kaldı” açıklamasında bulundu.

“Deprem değil, bina öldürür”

Depremin Türkiye’nin gerçeği olduğunu fakat asıl gerçeğin depremin değil, binaların öldürdüğünü vurgulayan Mustafa Tutuk, “17 Ağustos 1999’da yaşamış olduğumuz deprem, bize bu gerçeği çok iyi öğretti. Bize düşen görev, önceden hazırlıklı olmak ve vatandaşlarımızın depreme dayanıklı yapılarda hayatlarını sürdürmelerini sağlamaktır.

Bu bilinçle göreve gelir gelmez ilk yaptığımız şey uzun yıllardır yapılmak istenen ama hayata geçirilemeyen kentsel dönüşümün startını vermek oldu.

Kentsel Dönüşüm Ofisimizi Gazipaşa Caddesi girişinde Uğur Mumcu Kültür Merkezi içerisinde açtık. Vatandaşlarımız bu ofise gelerek, mevcut binalarını hangi koşullarda depreme dayanıklı şekilde dönüştürebilecekleri hakkında detaylı bilgiler alabiliyor” sözleriyle dayanıklı yapıların doğal afet anlarındaki önemine değindi.  

“Bu acıların sorumlusu deprem değil, depreme karşı tedbirsizlik”

Amaçlarının Yalova’daki yapı stokunun tamamını güvenli bir hale getirmek olduğunu belirten Balkan Vekili Tutuk, “Bizler, 22 yıl önce yaşadığımız acıları unutmayarak gelecek kuşaklara aktarmalıyız ki, evlatlarımız bir daha böyle acılar yaşamasın. Çünkü bu acıların sorumlusu deprem değil, depreme karşı tedbirsizlik.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kaybetmiş olduğumuz binlerce canı yad ederken, hepimize bu konuda önemli görevler düştüğünü hatırlamak istiyorum. Her seferinde üstüne basa basa vurguladığımız gibi ‘UNUTMADIK, UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM’ diyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden tüm hemşerilerimizi rahmetle ve özlemle anıyorum” diyerek 17 Ağustos 1999’da hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı.