“Denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış olan Kabotaj Kanunu, denizciliğimizin daha da gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır” diye sözlerine başlayan Başkan Vekili Tutuk mesajına şöyle devam etti; “Ulusal egemenliğin ve bağımsızlığın sağlanması açısından denizlerde hâkimiyet büyük önem taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere, denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmemizi ve onu az zamanda da başarmamızı beyan etmiştir. Bizler de bu güçlü ve kararlı sözü yerine getirmeyi ülkemiz olarak kendimize ilke edinmiş bulunmaktayız.

İşte 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile ‘Mavi Vatan’ bilincini insanımıza o yıllarda aşılanmış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde ve bu günlere gelip söz sahibi olmamızda çok etkin bir rol oynamıştır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ve ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir. Ayıca geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Kanal İstanbul projesi ile de bu kanun taçlandırılmıştır.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle bir deniz şehri olan Yalova’mız için de ayrı bir değeri ve önemi olan Kabotaj Bayramı nedeniyle bütün denizcilerimize başarılar ve kolaylıklar diliyor, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını en içten ve samimi duygularımla kutluyorum.”