Yalova Üniversitesi, COVID-19 salgının ülkemizde ilk tespit edildiği andan itibaren eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamaması amacıyla 20 Mart tarihli ve 175 sayılı Senato toplantısında bahar dönemi derslerinin Uzaktan Eğitim Sistemi ile sürdürülmesi kararını almıştı. İlgili hazırlıkların tamamlanmasının ardından 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde tüm derslerini uzaktan eğitim sistemine taşıyan Yalova Üniversitesi, uzaktan eğitime ilk başlayan üniversitelerden oldu.

Dışardan hizmet ve yazılım alımı yapmayarak, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın öz kaynakları ile uzaktan eğitim sürecini yöneten Yalova Üniversitesi, öğrencilerin ders devamlılığını ise Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (UBYS) üzerinden takip etti. Uzaktan eğitim sürecinde yaşanabilecek teknik sorunlar için Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde destek masası oluşturuldu ve böylelikle öğretim üyeleri ve öğrencilerin sorularına anlık olarak cevap verildi.

Canlı derste rekor oran

Uzaktan eğitim sürecini, 916 akademik ve idari personel ve 31 bin 872 aktif ve mezun öğrenci kullanıcısının sorunsuzca kullanabildiği mobil uyumlu UBYS ile yürüten Yalova Üniversitesi, bahar döneminde açılan 2 bin 882 dersten bin 649 tanesini asenkron (bant), bin 233 tanesini ise senkron (canlı) olarak gerçekleştirdi. Böylelikle yüzde 42,78’ i bulan canlı derslerin tüm derslere oranı ile büyük bir başarıya imza atıldı.

Verilerle uzaktan eğitim

UBYS’de yer alan uzaktan eğitim sistemine öğretim üyeleri tarafından yüklenen 31 bin 664 sunum ve ders materyali, öğrenciler tarafından bir milyon 54 bin 337 kez görüntülendi.  Derslerle ilgili yüklenen 3 bin 921 video ise 134 bin 23 kez görüntülendi ve toplamda 134 bin 23 ödev dosyası sisteme yüklendi. 104 bin 400 dakika süren 3 bin 295 canlı ders oturumu, 61 bin 66 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. Canlı ders oturumlarını kaçıran veya dersi tekrar izlemek isteyen öğrenciler için oturumlar kayıt altına alındı. Ders değerlendirmelerinin yapılabilmesi için test, ödev, klasik ve sözlü sınavlar sistem üzerinden Yalova Üniversitesi’nin öz kaynakları ve sunucuları aracılığı ile gerçekleştirildi.

Sınavların bin 441’i online test ve online klasik yöntemleri ile 101 bin 929 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Ödev olarak gerçekleştirilen 568 sınav için öğrenciler tarafından 26 bin 710 cevap kağıdı UBYS’ye yüklendi. 137 ders ise 3 bin 256 dakika süresince canlı sınav oturumunda ve bin 83 öğrencinin katılımıyla sözlü olarak gerçekleştirildi.