Alanında uzman akademisyenler konuştu

Günümüzde gittikçe artan kadına yönelik şiddet, artık toplumumuzu ciddi huzursuzluk ortamına sürükleyen, etkilerinden dolayı da bilimsel olarak incelenmesi gereken çok önemli konulardan biri haline geldi.

Güncel konuları takip eden ve güncele yönelik ivedilikle çalışmalarını başlatan ve sürdüren Yalova Üniversitesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, alanında uzman akademisyenlerle farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenledi.

Moderatörlüğünü Erciyes Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asuman Gölgeli’nin yaptığı panelin açılış konuşmaları Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Sıtkı İlkay tarafından gerçekleşti.

Şiddetin temelinde erken çocukluk döneminde yaşananlar yatıyor

Konuşmasında kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ailenin ve çocuk eğitiminin önemine değinerek çocuk yetiştirilirken en büyük hatanın ailenin çocuğun her istediğini yapması olduğunu belirten Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, prens ve prenses olarak büyüyen çocukların evliliklerinde de aynı egoyla davranacaklarını ve böylelikle sıkıntıların ortaya çıkacağının altını çizdi.

Açılış konuşmalarından sonra söz alan Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay; kadına şiddetin türlerinden, etkilerinden, dünyada ve Türkiye’de kadına yönelik şiddet istatistiklerinden bahsederek, Türkiye’de kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin politikaları anlattı.

Şiddet riski altında bulunan veya şiddete uğrayan kadınların neler yapması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, konuşmasının sonunda tüm kadınların Kadın Destek Uygulaması (KADES)’i telefonlarına indirmelerinin önemini vurguladı.

Kadın ve çocuk katillerine yönelik idam cezası tartışıldı

Etkinlik paydaşlarından Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Gazioğlu Terzi sunumunda, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kurumlara uzun yıllar hâkim olan, şiddetten, kadınların davranış ve yaşam tarzlarını sorumlu tutan sorunlu yaklaşımlardan bahsetti.

Bununla birlikte kadına yönelik şiddetin bir uzantısı olan kadın cinayetlerinin temelinde yatan ataerkil toplum yapısına da işaret etti.

Üçüncü konuşmayı Bangladeş’ten Masreka Khan yaptı.

İngilizce yaptığı konuşmasında Bangladeş’te kadına yönelik şiddet olaylarından, şiddete yönelik getirilen cezalardan ve kadını güçlendirmek için uygulanan politikalardan bahsederek ülkesinde kadına tecavüzün cezasının idam olduğunu da sözlerine ekledi.

Panel, kadın ve çocuk katillerine idam cezası getirilip getirilmemesine ilişkin tartışmalarından ve izleyicilerin sorularına verilen cevaplardan sonra sona erdi.