Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongreye; Yalova Valisi Muammer Erol, 2003-2011 yıllarında Yalova Valiliği görevinde bulunan; Yusuf Erbay, Memleket Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Yalova Tarım Ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, DEVA Partisi Yalova İl Başkanı Mehmet Demirhan, Memleket Partisi Yalova İl Başkanı Ertan Şener, AK Parti Yalova İl Başkan Vekili Koray Girgin, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, Çınarcık Belediye Başkanı Numan Soyer, geçmiş dönem Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, akademisyenler, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Yürür, “Yalova’ya özgü bilgi birikiminin artması, Yalova’ya ulaşmamızı kolaylaştıracak”

Yalova Araştırmaları Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan; Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. DR. Sena Yürür, çalışmalar hakkında bilgi verdiği konuşmasına; “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve gelecekte de devam etmesini umut ettiğimiz Yalova Araştırmaları Kongresi’ne hepiniz hoş geldiniz” ifadeleriyle başladı.

Yalova Araştırmaları Kongresi’nin iki önemi ve işlevi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yürür, “Bunlardan ilki bu kongrede sunulacak olan ve kongre bittiğinde düzenlenecek olan bilimsel araştırma sonuçları ilin gelişimi yönünde kararlar alan il yöneticilerinin hizmetine sunulacak. Böylelikle bu kongre yöneticilerin karar verirken ve uygularken en çok ihtiyacı olan bilgiye, bilimsel bilgiye ulaşmasına hizmet edecek. Üstelik kongrenin devam etmesi halinde Yalova’ya özgü olarak üretilmiş bilgi birikiminin zamanla artması, gelecekte Yalova’ya ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.” Şeklinde bilgilendirmede bulundu.  

Yürür, “22 farklı üniversiteden, Yalova’nın altı farklı kurumundan 90 bildiri geldi”

Kongrenin bir diğer öneminin, bir ilin önemli paydaşlarının ortak bir projesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Sena Yürür, “Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Yalova Üniversitesi’nin ortak çabası sonucunda ortaya çıkan bu kongre önemli bir iş birliği ve koordinasyon örneğidir. Bu bilinçle en başından beri kongre düzenleme kurulu olarak çalıştık, çabaladık. Gelecekte Yalova’ya ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Sadece Yalova’yı konu alan araştırmaları konu edindiği için yerelde evet ama ulusalda ne kadar ilgi çekeceği, kaç tane bildiri geleceği konusunda Yürütme Kurulu olarak biraz meraklı ve endişeliydik. Bu merakla mart ayından beri toplantılara devam ediyor, sekiz aydır sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada başlardaki kaygılarımızın, endişelerimizin yersiz olduğunu memnuniyetle gördük. Çünkü kongremize çoğunluğu Yalova Üniversitesi’nden olmak üzere; Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Çanakkale Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Isparta Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Sinop Üniversitesi gibi 22 farklı üniversiteden, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova Belediyesi, İŞKUR gibi Yalova’nın altı farklı kurumundan toplam 90 bildiri geldi” dedi.

Yürür, “84 bildiri iki gün boyunca 20 oturumda dinleyicilerin ilgisine sunulacak”

Bu 90 bildirinin akademik temayüllere uygun olarak hakem değerlendirme sürecinden geçirildiğini ve bu sürecin sonucunda 84 bildirinin hakemler tarafından bu kongrede sunulmaya değer bulunduğunu belirten Sena Yürür, “84 bildirinin 32 tanesinin Yalova Üniversitesi akademisyenleri tarafından sunulduğunu bildirmekten de Yalova Üniversitesi mensubu olarak gurur duyduğumu söylemek isterim.

Tarih, tarım, turizm, hayvancılık, afet, süs bitkileri yetiştiriciliği, tersanecilik gibi Yalova’ya özgü konularda gelen bildirilerin dağılımına baktığımızda 13 bildiri tarih alanında geldi. Ardından tarım, arkeoloji ve dezavantajlı gruplarla ilgili sekizer bildiri ikinci sırada yer aldı. Tersanecilik ise yedi tane bildiri ile en çok bildiri gelen konular arasında üçüncü sırada yer aldı. Bu birbirinden değerli konularda Yalova’ya ve ilgili alanlara katkı sağlayacağına inandığımız ve 124 yazar tarafından sunulacak olan bu 84 bildiri iki gün boyunca; bugün ve yarın öğleye kadar paralel oturumlar şeklinde toplam 20 oturumda dinleyicilerin ilgisine sunulacak.

Düzenleme Kurulu Başkanı olarak kongrede emeği geçenlere teşekkür ederim. Özellikle bize bu ortamda kongremizi gerçekleştirmemizi sağlayan, her etkinliğimizde yanımızda olan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum. Misafirlerimizi ağırlamada yardımcı olan Altınova Belediyesi ve Termal Belediyesine teşekkür ediyorum. Kongre Düzenleme Kurulunda birlikte çalıştığımız Yalova Üniversitesi mensuplarına, Doç. Dr. Harun Ceylan’a, Öğretim Görevlisi Tuğrul Aktaş’a, Araştırma Görevlileri; Enes Atay ve Kubilay Çakıcı’ya, İl Özel İdaresini temsilen Mustafa Özçelik’e ve Yalova Belediyesini temsilen Yusuf Deniz İnan’a ayrıca İl Özel İdaresinden Yüsra Tatar’a emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” Açıklamasında bulundu.

Soygüzel, “İl Özel İdaresi olarak Yalova için etkinlikler düzenlemeye gayret ediyoruz”

Prof. Dr. Sena Yürür’ün ardından kürsüye çıkan Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Anadolu’nun büyük önderlerinden Hacı Bayram Veli’nin; “Nagehan ol şara vardım. Ol şarı yapılır gördüm. Ben dahi bile yapıldım. Taşu toprak arasında” dörtlüğünü alıntılayarak başladığı konuşmasında, “Bizim İlhan Tekeli hocamızın bir tespiti var. İnsanoğlunun en büyük icadı şehir kurmaktır, şehir yapmaktır. Aslında insan başlangıçta şehri yapar, daha sonra da o şehir kendi insanlarını yapmaya başlar. Biz İl Özel İdaresi olarak Yalova için etkinlikler düzenlemeye gayret ediyoruz. Bu Yalova Araştırmaları Kongresi de aslında İl Özel İdaresi ve Yalova Belediyesinin gerçekleştirdiği, Yalova’nın kurtuluşunun 100. yıl dönümünün son etkinliği.

Yalova dinamik bir şehir. Bu dinamizm içerisinde bu çalışmalar bazen bir detay, bazen bir angarya olarak değerlendiriliyor ama asla öyle değil. Hacı Bayram Veli’nin dörtlüğünde bahsettiği gibi insanların yaşadığı her yer, binaların, arabaların olduğu her yer şehir değildir. Şehir başka bir şeydir. Dolayısıyla adına yer dediğimiz bir mekân; kültürle, sanatla, edebiyatla, bilimle şehir haline gelir. Yani o şehir size doğumunuzdan ölümünüze kadar bir anne gibi sarar, sarmalar. Yalova’nın 25 yıllık şehir olma hikayesinde aslında yapmaya çalıştığımız şey Yalova’yı bir şehre dönüştürmek.

Soygüzel, “25 yıllık genç bir vilayeti aslında bir şehre dönüştürmeye çalışıyoruz”

Bugün Yalova’nın 100. yıldönümünü kutluyoruz. Yalova, Millî Mücadelede çok önemli katkıları olmuş bir şehir. Bizans, Roma ve Osmanlı döneminde izleri olan bir şehir. Dolayısıyla Yalova’nın kadimle olan bağlantısını kurarak 25 yıllık genç bir vilayeti aslında bir şehre dönüştürmeye çalışıyoruz.

Bu konunun aslında benim için en önemli anlamı bu. Dolayısıyla sizler de kongreye katılarak bu çabaya destek vermiş olduğunuz hepinize teşekkür ediyorum. Bir diğer husus da şu; 1998 yılında o dönemin yöneticilerinin öncülüğünde bir Yalova Kongresi yapılmıştı.

Bugünkü kongremiz gibi akademik bir kongre değildi ancak ben yaklaşık 20 yıllık belediyecilik deneyiminde, son üç yıla yaklaşan İl Genel Meclis Başkanlığı döneminde Yalova Kongresi’nde alınan kararlardan çok istifade ettim ve bu kongrede alınan kararlar aslında Yalova’nın ufkunu çizen, Yalova’ya yön veren ve Yalova’nın genel eğilimlerini doğru tespit eden bir kongre. Belki bugün yaptığımız Yalova Araştırmaları Kongresi’ni, bir Milat kabul ederek bundan sonraki yıllarda Yalova’yı konu edinen kongreler yapmak durumundayız.

Soygüzel, “Yalova’yı konu edinen akademik çalışmaları desteklemek istiyoruz”

Benim şöyle bir tespitim var; herkes kendi kurumunun faaliyetlerine o kadar odaklanmış ki

Bazen şehrin meseleleri gözümüzden kaçıyor. Biraz kendi işlerimizden kafamızı kaldırıp acaba bu şehirde neler oluyor diye bakmalıyız. Daha fazla iş birliği, daha fazla koordinasyon ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. İl Genel Meclisi olarak Yalova Üniversitesi ile iş birliği halinde Yalova’yı konu edinen özellikle yüksek lisans ve doktora düzeyindeki akademik çalışmaları desteklemek istiyoruz. Akademinin objektiflerini Yalova’ya çevirmesini sağlamak istiyoruz. 25 yıllık genç bir vilayetiz. Ancak böyle yaparsak gelecek yıllarda izimizi sözümüzün olabileceğini düşünüyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Cebeci, “Çalışmalarımızı da hızlı bir şekilde sürdürmeye kararlıyız”

Hasan Soygüzel’in ardından Yalova Üniversitesi’nin çalışmalarını aktaran ve kongre hakkında değerlendirmede bulunan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Biz üniversite olarak bu kongrede aktif rol aldık, organizasyonu üstlendik. Çünkü biliyoruz ki üniversiteler toplumun ekonomik, sosyal, kültürel gelişmesinin lokomotifidir. Bunun içinde hem ülkemiz hem Yalova özelinde kalkınma ve gelişme potansiyeli ve bu potansiyelin aktivasyonu konusundaki çalışmaları önemsiyoruz. Bunun için de her türlü kuruluşla iş birliğini geliştiriyoruz.

Son üç yılı içerisinde üniversitemiz, dört fakülteden dokuz fakülteye çıkardık. Tıp fakültemizi kurduk, teknoloji merkezi kurduk, özel sektörle ortak istihdam güvenceli meslek yüksek okulu açtık. Bu çalışmaları da hızlı bir şekilde sürdürmeye kararlıyız.

Cebeci, “Ülkemizin önünü açacak bilimsel çalışmalarda var olmaya devam ediyoruz”

Artık üniversitemiz rüştünü ispat edecek bir olgunluğa ulaşmış durumdadır. Bundan sonraki çalışmalarımızda bilimsel birikimimizi ve bilimsel becerilerimizi kullanarak ülkemizin ve yöremizin hem ekonomik hem sosyal hem kültürel gelişmesi konusunda daha aktif hale gelmesine çalışacağız.

Üniversitemize güvenebilirsiniz. Herhangi bir özel yönelme olmaksızın bilimin ve akademinin öncülüğünde, akademik akılla, her türlü gelişim ve potansiyeli değerlendireceğiz. Bu konuda üniversitedeki akademisyen arkadaşlarımız adına sizlere güvence verebilirim.

Bu Kadromuzla bu çalışmaları daha ileriye taşıma azmindeyiz. Bu bizim üçüncü kongremiz. Bundan sonra bir kongremiz daha olacak. Bundan önceki kongremizde yine Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ile birlikte yapay zekâ uygulamaları ile ilgili çok kapsamlı bir kongre gerçekleştirdik. Yine yapay zekâ uygulamaları ile ilgili dört yıldır yaz okulları düzenliyoruz. Ülkemizin önünü açacak bilimsel çalışmaların her alanında var olmaya devam ediyoruz ama şehrin dinamiklerine, sizlere ihtiyacımız var. Üniversitemize daha fazla sahip çıkalım, daha samimi, daha içten duygularla iş birliği yapalım. Herhangi bir önyargı olmaksızın bu güç birliği ile ülkemizi de yöremizi de ileri taşıyalım. Bütün paydaşlarımızdan bu duygularla destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

Kongrenin düzenlenmesinde İl Genel Meclis Başkanımızın lokomotif rol alması, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımızın katkıları, Valiliğimizin öncülüğü ve üniversitemizin de hizmetleri ile bu kongre gerçekleştirildi. Bu güzel bir iş birliği örneğidir. Bu birliği devam ettireceğiz.

Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Özel, “Bir üniversite kendi ilinden öğretim görevlisi almadığı sürece o ilin kalbine girmez”

Kongrenin son açılış konuşmasını yapan Memleket Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel ise, “

Geçtiğimiz aylarda Yalova’nın kurtuluşunun 100. yıldönümünü kutlamıştık. O gün öğrenmiştim böyle bir toplantı yapılacağını. Bu konuda emeği geçen değerli arkadaşlarımıza, sayın valimize, belediyemize, İl Genel Meclis Başkanımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Bir il oluşurken kolay oluşmuyor. Kültür kolay oluşmuyor ama Yalova ne şehri olacağını tartışırken bugün o şehirli olmayı gerçekleştirmiş. Hangi anlamda kalitemizi daha da yükseltiriz diye çalışıyor. Yalova Üniversitesi Yalova’ya çok şey katacak. Biraz gecikti ama gördüğüm kadarıyla Yalova’ya katacaklarını kat be kat artırarak devam ediyor.

Bir üniversite kendi ili ile bütünleşmediğinde, kendi ilinden öğretim görevlisi almadığı sürece o ilin kalbine girmez. Öğretim görevlisi yetiştirme noktasında birçok kaliteli öğrencinin yetiştirildiğini ve bunların büyük bir bölümünün yurtdışına çıktığını ve yurt içinde de değerli hocalarımızın olduğunu görüyorum. Yalova’da yetişen, Yalova’nın sorunlarını bilen, ‘Ben Yalovalıyım. Burada doğdum. Burada öleceğim’ diyen bir kısım insanı da üniversiteye kazandırdığımızda Yalova Üniversitesinin ayaklarını tamamlandığını düşüneceğiz.

Milletvekilleri doğduğu kentin değişimi ve gelişimi için emek sarf eden insanlardır ama valilerimiz geldiğinde görevlendirerek geldikleri için o şehrin imarında, gelişmesinde, sosyal çevresinin gelişmesinde büyük emek sarf ederler. Kendilerini atanmış oldukları illerle bütünleşmiş olarak görürler. Değerli Valimiz Muammer Erol’un Yalova’ya vermiş olduğu hizmetler ayrı. Yalova’yı geliştirmeye, farklılaştırmaya çalışıyor ama bir valimiz vardı Yalova’ya damgasını vurdu. Yalova ile kendisini özdeşleştirdi, yeni yaşamını Yalova’da kurmuş, Yalova ile gönül bağını hiçbir zaman koparmamış; Sayın Yusuf Erbay tekrar hoş geldiniz.

Böyle bir toplantının ilgi görmesi hoşuma gitti. Yalova’nın bugünkünden daha mutlu, daha donanımlı olacağı günleri görmek niyetiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

Teşekkür Belgesi verildi

TBMM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle Ankara’da bulunan AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kongreye katılamadığını belirten bir mesaj gönderdi. Akyol’un mesajında, “Nazik davetiniz için teşekkür eder, kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” İfadeleri yer aldı.

Ardından Yalova araştırmaları Kongresi’nde emeği geçen kişi ve kurumlara Teşekkür Belgesi Verildi. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Teşekkür Belgesini Vali Muammer Erol’dan alırken, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Bacan’ın belgesini; Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Şahin takdim etti. İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel’in Kongre Düzenleme Kurulu’na belgelerini vermesini ardından ilk oturum başladı.

Haber/Fotoğraf: Rukiye Polat