Sivrisinekle mücadelede Yalova Belediyesi bünyesinde yeni bir planlamaya gidildi. 2017 yılı itibariyle Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülecek çalışmalar için görevlendirilen hekimler saha çalışmasını başlattılar. Konuyla ilgili olarak sistem kuran ve belirlenen su odaklarını sisteme işleyen saha görevlileri tüm verileri sisteme kayıt ediyor. Su odaklarının tespiti için çalışmalar yapan Yalova Belediyesi ekipleri Şubat ayı itibariyle de ilaçlamalara başlayacak.

Çalışma veteriner hekimlerce yürütülecek

Sivrisinekle mücadelenin en önemli evresinin larva dönemi olduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman; “İki yıldır larva döneminde ilaçlama yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak bu hizmetin Temizlik İşleri bünyesinde değil, Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülmesinin daha uygun olacağını gördük. Bu yıldan itibaren ilaçlama hizmetini bu işin eğitimini almış, konuyu yakından bilen Veteriner İşleri Müdürlüğümüzde görev yapan hekim arkadaşlarımız yerine getirecek” dedi.

Mücadele sistem üzerinden takip edilecek

Yeni kurulan sistem hakkında bilgiler veren Başkan Salman; “Yeni planlama sonrasında yeni bir sisteme de geçiş yaptık.  Ekiplerimiz sahada larva kaynaklarını tespit etmeye başladı. Mevcut kaynakların haritasını sistem üzerinde çıkarmaya başladık. Bir hafta 10 günlük süreçte ekiplerimiz 150’den fazla kaynak tespiti yapmış durumda. Sistem sayesinde planlı ve koordinasyonlu bir çalışma yürütmüş olacağız. Yeni sistem sayesinde hangi sokakta hangi su kaynağında ne gibi bir ilaçlama yaptık, bir sonraki ilaçlama dönemi ne zaman bunu bilecek ve çalışmayı bu takvime göre yürüteceğiz. Daha öncesinde bu tarz bir çalışma yapılmamıştı bunu kentimizde ilk kez gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

“Vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var”

Uçkun mücadelesinin yılın 12 ayı devam etmesi gerektiğini belirten Yalova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Erkut Ferhatoğlu;“Koruyucu hekimlik misyonumuzun yanı sıra halk sağlığını ilgilendiren konular hakkında da görev ve sorumluluklarımız var.Yıl boyunca çalışmaların devam etmesi gerekir.Bu çalışmanın bir ayağı da vatandaşlarımızdır. Bu yüzden vatandaşlarımızdan da yardım istiyoruz. Görmüş oldukları durgun su birikintileri, bodrum katlardaki su taşkınları ve saksı diplerindeki durgun sular bizler için çok önemli birer larva odağıdır. Vatandaşlarımız bu tip larva odaklarını görmeleri halinde 153 veya 444 8 777 numaralarından bizlere kayıt bırakarak yardımcı olmalarını istiyoruz. Bırakmış oldukları bu kayıtlar sayesinde ekiplerimiz hızlı bir şekilde bölgede inceleme yaparak larva odaklarında gerekli önlemi alarak ve ilaçlamaları (biyolojik larvasit) yapacaklar. Unutulmamalı ki insanlara bulaşan hastalıkların %70’si zoonoz (hayvanlardan insana geçen) hastalıktır” dedi.