İtfaiye Müdürlüğü tarafından öndenetimler sonrası hazırlanan ve ekleriyle 99 sayfayı bulan rapor, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a sunuldu. Raporda çarpıcı tespitler yer alıyor. Başkan Salman raporu Vali Yılmaz’a da sunacak.

Toplan 32 öğrenci yurdunda öndenetim yapıldı

Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün yurt öndenetimleri ile ilgili raporu tamamlandı. Adana Aladağ’da çıkan büyük yangın sorası Başkan Vefa Salman’ın talimatıyla başlatılan çalışma çerçevesinde 12 özel yükseköğretim öğrenci yurdu, 2 özel ortaöğretim öğrenci yurdu 4 Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yükseköğretim yurdu, 2  Vakıflara ait yükseköğretim yurdu, 6 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim yurdu, 3’ü Diyanet İşleri Başkanlığa bağlı yatılı kuran kursu, 2’si a özel yatılı kuran kursu  ve 1’i öğrenci pansiyonu olmak üzere toplam 32 öğrenci yurdunun ön denetlemesi yapıldı.

99 sayfalık rapor Başkan Salman’a sunuldu

Denetlemelerde; binanın imar durumunun kullanım amacına uygunluğu, yangın merdivenleri, kaçış koridorları, yangın güvenlik holleri, acil ve yangın çıkış kapıları, acil durum yönlendirme işaretleri ve aydınlatmaları, acil durum kaçış planları, acil durum talimatnameleri, acil durum ekipleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri, yangın söndürme dolapları, yangın pompaları, seyyar söndürücüler, gaz algılama dedektörleri, paratonerler, kazan daireleri, mutfaklar ve sığınakların yangın güvenliği açısından uygunluk, kontrol ve tespitleri yapıldı.

Raporda çarpıcı tespitler var

Tespitler sonrası hazırlanan ve ekleriyle 99 sayfayı bulan rapor çarpıcı tespitler yer alıyor.

Öndenetim yapılan 32 yurttan 14’ünde yangın çıkış kapılarının uygun olmadığı, 4’ünde ise bulunmadığı anlaşıldı. Yurtların 20’sinde acil kaçış planı ve acil kaçış ekibi de yok.25 yurtta ise yangın pompasının olmadığı ve yangın pompasını besleyecek su deposu olmadığı tespit edildi.

Sonradan yurda çevrilen binalarda sıkıntı daha fazla

Raporun genel değerlendirme bölümünde ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Yapılan denetim faaliyetlerinde ruhsatlı ve ruhsat alma aşamasında olan yatılı öğrenci yurtları denetlenmiştir. Genel sorun bu binalar yapılırken proje aşamasında yangın güvenlik önlemlerinin düşünülmemesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle apartman, mesken ya da işyeri iken daha sonradan öğrenci yurduna çevrilen binalarda birçok soruna rastlanmaktadır.

Yangın eğitiminin önemi ortaya çıktı

2014 yılında çıkan bir genelge ile bu durum engellense de 2014 yılından önce ruhsatlandırılmış binalarda bu sorunlar devam etmektedir.Yurt yöneticilerinin yangın konusundaki bilgi ve hassasiyetleri alınan önlemler ile doğru orantılıdır. Bu sebeple bütün yurtlarla yangın güvenlik önlemleri ile alakalı eğitimlerin yetkili ve bilgili kişilerce yapılması gerekmektedir.

İtfaiye ile koordineli çalışma şart

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik genel bir mevzuat olup yürütülmesinden bütün resmi kurumlar mesuldür. Ancak yangın güvenlik önlemleri konusunda pratik bilgiye genelde itfaiyeciler sahiptir. Yurt denetimlerini ve ruhsatlandırılmalarını yapan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yetkililerin bu konuda itfaiye müdürlükleri ile koordineli çalışması gerekmektedir.

En büyük sorun ruhsatsız ve denetimsiz işletmeler

Özellikle apart,pansiyon veya apartman/mesken tarzında olup öğrencilere yatılı olarak hizmet veren denetimsiz ve ruhsatsız işletmelerin yetkililerce tespiti yapılarak biran önce gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu tür yerlerde ticari kaygı insan hayatının üzerindedir.        Unutulmamalıdır ki insan hayatı her şeyden değerlidir. Bu bilinçle Yalova İtfaiye Müdürlüğü bir sorumluluk üstlenerek belediye başkanımız sayınVefa Salman’ın talimatı ile bu ön denetimleri gerçekleştirmiştir.”

Başkan Salman: Raporu Vali Yılmaz’a da vereceğim.

Raporu teslim alan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “Bu raporu Vali Sayın Tuğba Yılmaz’a da sunacağım. Ayrıca ilgili il müdürlerini de bilgilendireceğim. Bu raporun ekinde yer alan ve her bir yurt için ayrı ayrı hazırlanan ön denetim formlarında belirtilmiş olan eksikliklerin mutlaka giderilmesi için ilgili müdürlüklerden bir komisyon oluşturulması halinde her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.