HABER: Abdullah Bozkurt

Türkiye’de ilk kez Gacık köyünde ortaya çıktı

Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Yalova Çiftlikköy İlçesi Gacık köyünde ortaya çıkan gal arısı, kestane hasadını yarıya indiriyor. Ayrıca gal arısı kronik hastalığı bulunan kestane ağaçlarının ölümünde etkin rol oynuyor. 2014 yılında Gacık köyündeki bir kestane çiftçisinin fark etmesi ve ardından Orman İşletme Müdürlüğüne haber vermesi üzerine Türkiye’de ilk kez gal arısı ile mücadele başlatılıyor.

Türkiye’ye nasıl girdi?

Gazetemize açıklamalarda bulunan Yalova Orman İşletme Müdürü Rıdvan Kalelioğlu, “Gal arısı kestane ağaçları için çok tehlikeli bir böcek. Kestane meyvesinin verimini %80’lere kadar düşürüyor. Ayrıca Kronik rahatsızlığı olan bir kestane ağacının ölümünde etkisi var. Türkiye’de ilk kez Gacık köyünde ortaya çıktı. Oradaki bir kestane çiftçimizin kurumumuza bilgi vermesi ile başlattığımız incelemeler sonucunda böyle bir böcek türü fark ettik. Anavatanı Çin olan bu böcek türü daha önce hiç Türkiye’de görülmedi. Çin’de ve birkaç Avrupa ülkelesinde var. Biz de bu böceğin yurtdışından ithal edilen bir kestane fidanından bulaştığını, bir ağaçtan Yalova’ya ve ardından da çevre illere bulaştığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Kestane ağaçları karantinada

Kestane ağaçlarının karantina altında olduğunu ifade eden Yalova Orman İşletme Müdürü Rıdvan Kalelioğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla kestane ağaçlarımız karantina altında. Hiçbir şekilde yurtdışından aşılı kestane fidesi getirilemiyor” dedi.

En etkili silah “Torymus Sinensis”

Gal arılarıyla biyolojik mücadele veren Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, gal arılarının Gacık köyünde keşfedilmesinin ardından, kimyasal ilaçlama ile mücadele yerine biyolojik mücadele kararı verdi. Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekibin İtalya’da aldığı eğitim sonrası Yalova’ya dönüşünde gal arılarıyla mücadelede büyük yol kat edildi. Biyolojik mücadelenin öncü ve önemli bir adım olduğunu belirten Yalova Orman İşletme Müdürü Rıdvan Kalelioğlu, “Gal arıları ile mücadelede en büyük silahımız “Torymus Sinensis” dedi.

Kalelioğlu, “Torymus Sinensis yararlı bir böcektir. Gal arısı ile beslenir. Biz bu böcekleri kestane ormanlarına salarak gal arılarının popülasyonunu azaltmayı, sonrasında da bitirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Torymus Sinensis paraziti Yalova’da üretiliyor

İtalya’dan getirilen 4 bine yakın Torymus Sinensis Yalova’da ormanlara salındı. Türkiye’de gal arısı ile mücadeleyi bir adım daha öteye taşıyan Tarım ve Orman Bakanlığı, Kestane Gal Arısı ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nı Türkiye’de gal arısı görülen ilk yer olan Gacık köyüne kuruldu. Laboratuvarda üretilen Torymus Sinensis, kestane ormanlarına salınarak gal arısı popülasyonunun önüne geçiliyor. Ayrıca üretimde başarıyı yakalayan Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, çevre illerde bulunan gal arısı vakalarına destek olmak için Gacık köyünde üretilen yararlı böcekleri göndererek gal arısının diğer illere sıçramasını engelliyor. Gazetemize açıklama yapan Yalova Orman İşletme Müdürü Rıdvan Kalelioğlu “Biz ilk görüldüğü andan beri biyolojik mücadele yapıyoruz. Bu konuda çiftçimizin yapabilecekleri bir şey yok. Menşeini bilmedikleri fidanları almamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.