Jeoloji Mühendisleri Odası yaptığı basın açıklamasında Yalova’nın deprem riski yüksek alanlarda olduğunu belirtti.

“Yalova İlinin yapılaşma alanları, jeomorfolojik yapısı itibari ile sınırlı olup, şehir nüfusunun çoğunluğu vadiler boyunca yer alan dere yatakları üzerine kurulmuştur. 17 Ağustos depreminde başta Hacımehmet Ovası olmak üzere, büyük ölçüde can ve mal kaybı yaşanmıştır.

12 Kasım Düzce depreminin yıl dönümü olması sebebiyle, şehrimizde meydana gelen deprem sonrası yapısal hasarlar ve olması beklenen yeni bir depremin (İstanbul) olumsuz etkileri düşünüldüğünde Yalova’nın yüksek riskli alanlarda kaldığını hatırlatmak isteriz . Son zamanlarda gerek görsel gerekse yazılı basına da yansıyan irili ufaklı meydana gelen yoğun depremler yaklaşan depremin ayak sesleridir.

Yalova depreme ne kadar hazır?

Depreme hazır bir Yalova için şehrin mevcut planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Öncelikli olarak 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, bölgenin jeolojisi dikkate alınarak son halini almalıdır. Hazırlık çalışmaları devam eden bu plana esas bir jeolojik etüt raporu var mıdır? Sorgulanmalıdır!

1/50.000 plan yapımı sonrasında ise belediyeler tarafından şehrin yeni bir depremde yıkıma uğramadan kentsel dönüşümün sağlanması amacıyla, 1/5000 ve 1/1000İmar Planları yeniden gözden geçirilmelidir. Bu planların anayasası altlığını oluşturan mikro bölgeleme etüt raporlarıdır. Bu rapor sonrasında şehrin yoğunluk ve bina kat sayıları yapı- zemin uyumu dikkate alınarak planlamaya geçilmelidir.

Örnek olarak şehirde deprem öncesi yapılmış 5-6-8-10 katlı yapılar bulunmakta olup bu yapıların mevcut planlarla yenilenmesi mümkün değildir. Bilimsel gerçeklikler göz önüne alınarak şehirde yeni rezerv oluşturulmalıdır.”

Jeoloji hayat kurtarır

  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er yaptığı konuşmasında jeoloji biliminin önemine değindi.

 Başkan Er yaptı konuşmada jeoloji bilimini “Canımızı ve malımızı deprem olmadan önce koruyan bilim dalına jeoloji denir” diyerek tanımladı.

Yalova büyük risk altında

Başkan Er konuşmasının devamında depremsellik açısından Yalova’nın büyük risk taşıdığının altını çizdi.  “Türkiye dünyanın önemli deprem kuşakları arasında bulunmakta. Kuzey Anadolu fay hattından en fazla etkilenecek il Yalova’dır. Depremsellik açısından İstanbul bir risk altındaysa Yalova üç risk altındadır. Bütün akademik çalışmalar bunu söylüyor. Yalova sadece fay hattına yakınlık açısından değil zemin açısından da alüvyal zemine oturduğu için de ayrıca risk taşıyor.

Deprem trafik kazası gibidir. Bir kere olur ama can ve mal kaybına sebep olur.”