Yalova Platformu kuruluş açıklaması; “Hepimizin bildiği gibi dünyamızda, son yıllarda giderek şiddetini artıran ekolojik bir yıkım yaşanmaktadır. Politik ve ekonomik hırs, rant ve kar uğruna tüm canlıların sağlığını ve çeşitliliğini hiçe sayan, demokratik karar alma süreçlerinden yoksun politikalar dünyanın dört bir tarafında insanları suyuna, toprağına, havasına sahip çıkma, kendileri ve çocuklarının geleceği için yaşam alanlarını savunma durumuna itmiştir.

Yalova'da da bu ekolojik yıkımın yansımasını giderek daha yoğun bir şekilde görmekte ve hissetmekteyiz.

Bizler, çevre sorunlarına duyarlı sivil toplum örgütleri olarak ilimizde yaşanan çevre sorunlarını gündeme taşımak, sorunların çözümünde birlikte mücadele etmek için Yalova Platformu ' nu kurduğumuzu deklare ediyoruz.

Platform, Yalova'da doğal dokuyu kirletici, ekolojik dengeyi bozucu, halkın sağlığını tehdit edici her türlü yatırım ve faaliyete karşı olan Yalova'nın doğal varlıklarının korunmasını, yaşanabilir bir kent olarak var olmasını savunan sendikalar, meslek odaları, vakıf, dernekler ve yerel çevre girişimlerinin bir araya gelmelerinden oluşmaktadır.

Amacımız Yalova'da kömür yakıtlı termik santral, kimyasal depolama, taşocakları, baraj havzası, TİGEM ve benzeri konularda bir arada hareket etmiş olan sivil toplum gücünün ortak eylemliliğini daha etkin ve sürekli kılmaktır.

Dayanışmayı geliştirmek, kamuoyunu çevresel risklere karşı uyarmak, sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkımızı savunmak amacımız doğrultusunda hukuki mücadele vermek, gerektiğinde sokaklarda sesimizi duyurmak için barışçıl eylemler yapmak, kamu kurumları ile sivil toplum arasında iletişimi sağlamak, katılımcılık ilkesinin hayata geçirilmesini sağlamak için faaliyetler düzenlemek platformumuzun sorumlulukları arasındadır.

Platform bileşenleri olan platform mutabakat metnini imzalamış sivil toplum örgütleri, platformda birer üye ile temsil edilmektedir. 7 üyeden meydana gelen yürütme kurulunun ortak kararı ile 6 ay süre ile Yalova Platformu dönem sözcülüğüne Yalova Barosu Çevre ve Kent Sorunları Komisyonu başkanı Safiye Yüksel seçilmiştir.

Çevreye duyarlı, tutarlı ve kararlı her sivil toplum örgütünü de bir temsilci vererek Yalova Platformuna katılmaya davet çağrısını burada sizlerin aracılığı ile yapıyoruz.

Körfez Köprüsü bağlantılı Gebze-İzmir otoyolu yapımı, sanayi tesislerinin İstanbul dışına çıkarılması süreciyle birlikte Yalova’mızın çok daha fazla çevresel riske maruz bırakıldığının ve bırakılmak istendiğinin farkındayız. Yaşam alanımızı, kentimizi savunacağız. Yalova, İstanbul' un çöplüğü olmayacak! Yalova bir Dilovası olmayacak! Sağlıklı, yaşanabilir bir dünya ve Yalova’mız için hep birlikte mücadele edeceğiz.”