Üç gün ile başlayıp, yoğun ilgi sonrasında her yıl gün sayısı arttırılarak bir haftaya çıkartılan Yalova Belediyesi Nostaljik Yazlık Sinema Günleri’nde Türk sinemasının unutulmaz filmleri Yalovalılar ile buluştu. Oluşturulan 1000 kişilik sinema alanı her akşam dolarken gala gecesinde ve kapanış gecesinde birçok sinemasever filmleri yere oturarak takip etti.

Açılışın onur konuğu Akın ve Hun oldu

Yalova Belediyesi’nin bu yıl 4.sünü düzenlediği Yazlık Nostaljik Sinema Günleri’nin gala gecesi efsane iki ismi birden ağırladı. Türk Sinemasının unutulmaz isimlerinden Filiz Akın ve Ediz Hun, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalovalılar’ın konuğu oldu. Başkan Vefa Salman’ın davetini kırmayarak Yalova’ya gelen ve bu yıl 4.sü düzenlenen Yazlık Nostaljik Sinema Günleri’nin konuğu olan Filiz Akın ve Ediz Hun’a Yalovalılar büyük ilgi gösterdi. Etkinlik alanında hayranları tarafından karşılanan ve alana güçlükle giren iki sanatçı, gösterilen ilgiden dolayı memnun oldu. Açılış gecesinde ikilinin birlikte rol aldığı Cambazhane Gülü beyazperdeye yansıdı.

Türk sinemasının unutulmaz filmleri beyazperdede

Bir hafta süren etkinlikte Türk sinemasına emek vermiş birbirinden değerli isimlerin yer aldığı filmler beyazperdeye yansıdı. Cambazhane Gülü ile start alan etkinlikte, kadrosunda Kemal Sunal, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi usta isimlerin yer aldığı Çöpçüler Kralı, Münir Özkul ve Adile Naşit’in klasikleri arasında yer alan Neşeli Günler, Türk sinemasının yakışıklısı Tarık Akan ile Hale Soygazi’nin baş rollerini paylaştığı Oh Olsun, Kemal Sunal’ın, Halit Akçatepe ile yer aldığı Şabanoğlu Şaban, geçtiğimiz yıl sinema günlerinin onur konuğu olan Türkan Şoray’ın, Ediz Hun ile birlikte başrol oynadığı Güllü etkinlikte yer alan diğer filmlerdi.

Sinema Günleri Hababam Gecesi ile son buldu

Her Hababam serisinde mutlaka bir veda gecesi düzenleyen Hababam Sınıfı tarzında bir kapanışla Yalova Belediyesi Yazlık Nostaljik Sinema Günleri sona erdi. Hababam Sınıfı’nın yaşayan efsanelerinin katıldığı gecede Hababam Sınıfı Tatilde filmi Yalovalılar ile buluştu. Geceye Hababam’ın efsane isimleri; Ercan Gezmiş, Yılmaz Kaya, Mehmet Çatay, Teoman Ayık, Fazıl Ender Uzun, Ahmet Arıman, Bülent Onaran, Cafer Dere, Necati Demirel, Tuncay Akça ve Ergün Sözen katıldı. Salman, oyunculara teşekkür ederek birer plaket takdim etti. Daha önce sinema günlerine katılmış ama kısa süre önce vefat eden Baki Avcı ile Dinçay Çetindamar da rahmetle anıldı.

Salman “Akın ve Hun’un selamları var”

“Yazlık Nostaljik Sinema Günleri’ni bu yıl 19 Temmuz Yalova’nın Kurtuluş Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirdik” diyen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman; “Bir haftanın sonuna geldik. İlk sene 3 gün ile başladık. Yoğun ilgi görüldü. 5 gün yaptık. Bu yıl bir haftaya çıkarttık. Bu etkinlikte beni asıl mutlu eden gençlerin ve çocukların gösterildiği ilgi. Bizler için normal çünkü biz televizyonun olmadığı yıllarda hep sinemada seyrettik.  Özellikle gala gecesinde Filiz Akın ve Ediz Hun’a gösterilen sevgi gösterisi beni çok etkiledi. Onlar da çok mutlu olmuşlar. Üzerimde kalmasın. Gittikten sonra bana mesajla teşekkür ettiler. Bütün Yalova’ya selamlarını, sevgililerini saygılarını yolladılar” dedi.

“Ilgaz ve Eğilmez’i Rahmetle Anıyorum”

Sözlerini “Bizim ilk konuğumuz Hababam Sınıfı’ydı” diyerek sürdüren Salman şunları dile getirdi;“Hababam Sınıfı Türk sinemasının bir efsanesi. Bizler göçüp gittikten sonra da aynı zevkle, aynı şevkle, aynı heyecanla ve mutlulukla izleneceğine hiç şüphem yok. Bir vefa olarak burada o romanın yazarı Rıfat Ilgaz’ı ve bu filmlerin yönetmeni Ertem Eğilmez’i çok kuvvetli alkışlarınızla anmak istiyorum. Böyle kıymetli eserler, böyle güzel filmler ve böyle kaliteli sanatçılar artık çok çok ender çıkıyor ve zor yetişiyor. Geçen sene Türkan Şoray’dan, bu sene Filiz Akın ile Ediz Hun’dan ve Hababam Sınıfının kıymetli oyuncularından ben çok şey öğrendim ve çok etkilendim.”

“Usta İsimleri Saygıyla Anıyorum”

“Ben nostaljiyi çok önemsiyorum” diyen Vefa Salman; “Çocukluğumuzda iyi bilirsiniz. Yazlık sinema çoktu. Ayrı bir keyifti. Şimdi çıtlattığınız gibi çekirdekler yine yenirdi. Tahta sandalyeler vardı. Bunun artık yetmediğini ben de gördüm. İnşallah seneye daha büyük bir ortamda birçok Yalovalı’ya daha fazla bu keyfi yaşatırız diye düşünüyorum. Tekrar tekrar hepinize çok teşekkür ediyorum, gösterdiğiniz bu yakın ilgiden. Ama en fazla alkışı da sevgili Tarık Akan’a, Münir Özkul’a, Halit Akçatepe’ye ve bu akşam bizi yalnız bırakmayan hayattaki temsilcilerine rica ediyorum. Allah böyle sanatçıları memleketimizin başından eksik etmesin” dedi.

Sinemaya emek verenler unutulmadı

Yalova’da yıllarca sinemaseverlere hizmet etmiş olan makinistler de gecenin onur konuğuydu. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, yıllarını bu mesleğe vermiş olan emektar, Coşkun Akbaş’a, Necmettin Erol’a, Muzaffer Özyürek’e, Levent Acar’a ve yazlık sinema etkinliğinin makinisti Murat Yıldırım’a birer plaket vererek teşekkür etti.