Yalova Belediyesi, Çiftlikköy Belediyesi, Tavşanlı Belediyesi, Yalova Ziraat Odası ve Çiftlikköy Ziraat Odası’nın ortaklaşa düzenlediği organizasyonla, Manavgat’taki yangında hayvanlarının öldüğü tespit edilen çiftçilere 6 tır yardım gönderildi. Bir tırda 100 adet koyun yer alırken, diğer tırda yanan mera alanları nedeniyle en çok ihtiyaç duyulan; saman, ot, yonca ve yem yer aldı.

Tırları başkanlar ve müdürler uğurladı

Yalova Belediye Başkan Vekili Mutafa Tutuk, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, 15 Ağustos 2021 Pazar günü saat 11:00’da heykelden tırları uğurlayarak basın açıklamasında bulundular.

Tutuk; “Mağdur olan vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz”

Yapılan yardımlar hakkında açıklamada bulunan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Bizler Yalova ili olarak Antalya’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza öncelikle Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz, onların acılarını paylaşıyoruz. Yalova ili olarak ziraat odalarımızda birlikte oradaki köylülerimize buradan canlı hayvan ve hayvan yem desteği veriyoruz. Tüm illerimiz muhakkak erzak yardımlarında bulunmuştur fakat biz bir farkındalık yaratarak köylülerimizin yanında olmak istedik.

Yalova olarak Antalya’da, Akdeniz’de, Karadeniz’deki doğal afetlerde zarar gören hemşerilerimizin yanındayız. Bizler Antalya’daki yangında 5 araç, 23 personel ile vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Karadeniz’e, Kastamonu Bozkurt’a yine iki gün önce 3 araç, 5 personel gönderdik. Her zaman vatandaşlarımızın yanındayız. Yalova olarak 1999’da bir afet yaşadık. Mağdur olan vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz ve yardımlarımız devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Beşli; “Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz”

Altı yardım tırının beşinde; yem, saman, yonca, ot gibi yem bitkilerinin, bir tanesinde ise 100 tane koyun olduğunu aktaran Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, “Bu canlı hayvan desteği Manavgat Ziraat Odası’na teslim edilecek. Orada tarım ilçe müdürlükleri ile beraber hayvanları yanan belirlenmiş çiftçilere yemlerle beraber destek olarak verilecek. Tabi o bölgede komple mera alanları yandığı için önemli olan şey yem bitkisiydi. Biz de buradan bu desteği veriyoruz. Bu konuda Tavşanlı Belediye Başkanımız Mücahit Kaçar’a, Çiftlikköy Belediye Başkanımız Ali Murat Silpagar’a ve Yalova Belediye Başkan Vekilimiz Mustafa Tutuk’a büyük katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Biz deprem yaşayan bir iliz. Bu acıları daha önce yaşadık, insanların ne çektiğini biliyoruz. O yüzden bu desteği elimizden geldiğince başkanlarımızla beraber afet bölgelerine göndermeye çalışıyoruz. Allah kabul etsin diyoruz” açıklamasında bulundu.

Anaçardı; “Biz biriz, tek yüreğiz”

Beşli’nin ardından birlik ve beraberlik mesajı veren Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, “Biz Çiftlikköy Ziraat Odası olarak köylerimize, yetiştiricilerimize teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun diyoruz. Çünkü yardım yarışına girdiler. Biz biriz, tek yüreğiz, her zaman bu gibi yardımları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Parıldar; “En zor günlerimizde tek yumak olmaya her zaman gayret ediyoruz”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin paylaştığı veriler doğrultusunda, temmuz ayında başlayan orman yangınlarının yaklaşık 150.000 hektarlık bir alanda hasar oluşturduğunu kaydeden Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, yardım çalışması hakkında yaptığı açıklamada, “Yangından etkilenen alanlarımız oldu ve bu alanlarımızın içerisinde de tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz vardı, yetiştiricilerimiz vardı. Bu yetiştiricilerimiz, çiftçilerimiz hem büyükbaş hayvan hem küçükbaş hayvan hem de arı kaybı yaşadılar. Bu hasarları da Türk Milletinin her zaman olduğu gibi acıları paylaşarak azaltma adına göstermiş olduğu reaksiyonla beraber gidermeye çalışıyoruz. Bizim ilimizde de hem belediye başkanlarımızın hem ziraat odalarımızın hem de çiftçilerimizin yoğun gayretleri ve çabalarıyla beraber hem yem bitkileri anlamında bir takviye hem de hayvanlarını kaybeden yetiştiricilerimize hayvanları ile ilgili bir destek anlamında çalışma yapıldı. Çalışma yapan, gayret sarf eden ve emeklerini ortaya koyan tüm çiftçilerimize, oda başkanlarımıza ve belediye başkanlarımıza çiftçilerimiz adına teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizler tabii ki bu tür afetleri Allah korusun bundan sonra yaşamak istemeyiz ama biliyoruz ki en zor günlerimizde tek yumak olmaya her zaman gayret ediyoruz, sorunların her zaman üstesinden geliyoruz. Bu da bizim kültürümüzün, bizim varlığımızın bir göstergesi oluyor. Tekrar geçmiş olsun diyorum. Allah bu ve benzeri afetlerden ülkemizi ve milletimizi korusun” şeklinde konuştu.

Kaçar; “Bir nebze olsun çiftçilerimize yardım ettiysek ne mutlu bize”

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde Yalova’ya yapılan yardımları hatırlatan Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, “Biz yaşadığımız coğrafyada nice yıkımlar, savaşlar ve afetler gördük. Her seferinde vatanımıza sahip çıktık. Depremi de yaşadık. Biz depremi yaşadığımızda bütün Türkiye kenetlenip bize yardım etti. Bir nebze olsun çiftçilerimize yardım ettiysek ne mutlu bize. Hep beraberiz, biriz, sonuna kadar da ülkemizi savunacağız, vatandaşımıza yardım edeceğiz. Bu konuda buradaki çiftçilerimize de teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Haber Serap Rukiye Polat