2018 yılında Yalova Tarım İl Müdürlüğü teşvikleriyle dikimine başlanılan, ilimize ve ülkemizde her yıl artan bir hızla çoğalan aronya yetiştiricileri ve alanları bu yılda hasada hazırlanıyor.  Bu yıl aronya meyvelerinin erken olgunlaşması gözlemlenirken buna bağlı olarak da hasat zamanının erken olacağı tahmin edilmektedir.  Normal şartlarda Eylül ayında yapılan aronya hasadı bu yıl ağustos sonunda olabilir.

Birkaç yıl öncesine kadar adı dahi bilinmeyen aronya meyvesi şimdi oldukça aranılır bir sağlık ürünü olarak marketlerde yerini almaya başladı. İçerdiği çok yüksek antioksidan seviyesi ile birçok hastalığa karşı destekleyici tedavi olarak önerilen, özellikle kansere karşı mücadelede öne çıkan aronya meyvesi birçok bilim insanı tarafından da önerilmektedir.

Ülke ekonomisinin aşırı değişkenlik gösterdiği ve girdi maliyetlerinin hızlı bir şekilde arttığı bu dönemde “Yalova Aronyası” coğrafik işareti ile tescilli, organik veya organiğe geçiş sertifikalı aronya meyvesinin 2022 yılı referans kilo fiyatının toptan 90 TL/kg, perakende 120 TL/kg olması gerektiği belirtildi.

Yalova Üniversitesi’ne iki ödül birden Yalova Üniversitesi’ne iki ödül birden