04 Haziran 2017 sabahı başlayan şiddetli yağış Yalova'nın Çınarcık ve Termal ilçelerinde ve Çınarcık ilçesinin Koru beldesinde etkili oldu.

Çınarcık İlçesi'ne bağlı Koru Beldesi'nde de ıslah çalışmaları süren Doğan Deresi’nde taşkın meydana geldi. Meydana gelen taşkın nedeniyle Koru ve Çınarcık yolu ulaşıma kapandı. Ulaşım alternatif yollardan sağlanırken evlerinin giriş katından çıkamayan bazı vatandaşlar itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Can kaybı yaşanmadı

Bölgede yapılan incelemelerin ardından Yalova Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada;

04. 07.2017 tarihinde, sabah saat 6.00 sularında İlimiz Çınarcık İlçesi, Koru ve Çalıca bölgelerinde aşırı yağış sonucu çevre derelerin taşmasıyla su baskınları meydana gelmiş olup, haber alınır alınmaz olay yerine AFAD, 112, İl Özel İdaresi ve itfaiye ekipleri ivedi olarak sevk edilmiştir.

Ekiplerin koordineli bir şekilde çalışması sonucu, ovadaki su, dere yatağına alınarak gerekli tüm önlemler alınmıştır. İlk etapta yolda kalan araçlardan ve evlerin bodrum katlarında yaşayan vatandaşlarımızdan arama-kurtarma ekiplerinin çalışması sonucu 26 kişi güvenli yerlere alınmış olup, olayla ilgili can kaybımız ve yaralı vatandaşımız bulunmamaktadır.

Taşkın nedeniyle,DSİ Bölge Müdürlüğünün ekiplerince gerek dere yatağıyla ilgili, gerekse Karayolları Bölge Müdürlüğü ekiplerince dere üzerindeki köprüde meydana gelen çökme sebebiyle çalışmalar başlatılmış olup, yol çalışması tamamlanana kadar trafik tali yoldan verilecektir.

Valiliğimizce,sel dolayısıyla mağdur olan vatandaşlarımıza yönelik olarak hasar tespit çalışmaları başlatılmış ve en kısa sürede tamamlanacak olup, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım" ifadelerine yer verildi.

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, "İlçemizde yaşanan su baskını nedeniyle derin üzüntü içerisindeyim. Yoğun yağış ve dere taşkını sonucu birçok iş yerimiz zarar gördü. Tek tesellimiz yaşanan bu üzücü olayda can kaybının olmaması. Tüm  esnafımıza ve halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Yine sosyal medya üzerinden açıklama yapan Koru Beldesi Belediye Başkanı Kamil Yaman, "Beldemizde yoğun yağış ve Doğan Deresi'nin taşması sonucu birçok sera ve tarım arazimiz  zarar gördü. Tek tesellimiz yaşanan bu üzücü olayda can kaybının olmaması. Tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Atik ‘Kimseye bir şey olmaması Allah'ın lütfu’

Yalova'da yaşanan şiddetli yağış Termalli vatandaşlara da zor anlar yaşattı. Yollarda çökmelere neden olan şiddetli yağış iş yerlerinde de su baskınlarına neden oldu.

Son 50 yılın en şiddetli yağmur yağışıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Termal Beledi'ye Başkanı İsmail Atik, ‘70-80 yaşında insanlarımız var. 50 senedir böyle yağmur hatırlamadıklarını söylüyorlar. Yağmurun çok fazla ve şiddetli olmasından kaynaklanan bir afet meydana geldi. Ne dereler bu yağmuru kaldırabildi ne de kanallar. Böyle bir doğal afet yaşandı. Bizim sabah ilk operasyonumuz UEDAŞ'a elektrikleri kestirmek oldu. Ana menfezlerin giriş ve çıkış yaptığı yerleri hemen makinelerle, kepçelerle açtık. İtfaiyemiz, fen işleri personelimiz, zabıta personelimiz ve teknik personelimiz hepsi ben dahil sistemin başındaydık. Yapabildiğimiz kadar yaptık ama, tabi doğal afet bu. Kimseye bir şey olmaması Allah'ın bir lütfudur" dedi.

İlçede hayatın normale dönmeye başladığını belirten Başkan Atik, "Hayat normale dönmeye başladı. Sabah gün ağardığından itibaren 6:30'dan itibaren temizlik ekiplerimiz yollara çıkan taş, mıcır, cüruf onların temizliğini yapıyorlar. Hayatı normalleştirmeye çalışıyoruz. Ana yolları temizledik . Şimdi ara sokaklar, menfez girişleri vs. onların temizliğini yapıyoruz. Bu yağmurun süreceği söyleniyor.

Hepimize geçmiş olsun. Allah'ım bir daha böyle büyük afetlerle bizi sınamasın. Kimseye bir şey olmaması, can kaybının olmaması en büyük sevincimiz. Çok ciddi mal kayıpları yok, ama bir takım hasarlı su baskını yaşayan tesislerimiz, evlerimiz mevcut. Onlarla da hasar tespit çalışmaları yapılarak zarar ziyan hesapları yapılacak. Hayatın normale dönmesi sağlanacak" diye konuştu.

Haber: Sezgin Altınel