Yalova sınırları içerisinde korunan alan olarak 2 adet sit alanı, tabiat varlığı olarak 1 adet mağara ve Yalova-Termal karayolu üzerindeki yaklaşık 12 km boyunca bulunan tüm çınarlar ile Yalova’nın muhtelif bölgelerinde yaklaşık 500 adet tescilli Anıt Ağaç bulunuyor.

Anıt ağaçların korunmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor

“Tabiat Varlığı” olarak tanımlanan anıt ağaçların mevcut durumlarını belirlemek ve tanıtımlarını sağlamak, bakım ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla tescil işlemleri yapılan anıt ağaçların korunmasına yönelik çalışmalar Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Anıt ağaçların envanterlerinin oluşturulması, mevcut durum tespitlerinin ve bakım çalışmalarının yapılması İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ve Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hassas bir şekilde sürdürülüyor.

Envanter çalışmaları tamamlandı

Bu doğrultuda; Çınarcık İlçesi Kocadere Köyü Çifteçınarlar Mevkiinde tescil edilmesi talep edilen 7 adet potansiyel anıt ağacın (Yedili Çınar),

Çınarcık İlçesi Çalıca köyünde tescil edilmesi talep edilen 1 adet potansiyel anıt ağacın,

Termal İlçesi Akköy Köyünde tescil edilmesi talep edilen 3 adet potansiyel anıt ağacın,

Merkez İlçe Safran Köyünde tescil edilmesi talep edilen 2 adet potansiyel anıt ağacın bakım ve restorasyonlarına esas mevcut durumları belirlenip, koordinat ve fotoğrafları alınarak envanter çalışmaları tamamlandı.

Ayrıca Yalova-Termal Karayolu üzerindeki bulunan ve İstanbul II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 14.05.1997 tarihli ve 4491 Sayılı Kararı ve 15.04.1999 tarihli ve 5137 Sayılı Kararı ile yol boyunca tescillenen çınar ağaçlarının genel olarak incelenmesi neticesinde, ağaçların genel durumu, yapılabilecek genel bakım, temizlik ve rehabilitasyon çalışmalarının komisyon gündeminde değerlendirilmesi kararlaştırıldı.