Kale Grup ve önceki dönemlerde bakanlık yapmış Faruk Özak’ın katkılarıyla düzenlenen gezinin ilk adımı, Kale Grubun fabrikasının gezilmesi ile başladı. Sonrasında, Çanakkale merkeze geçen Yeşilay Yalova Şubesi gezi ekibi, yüzyıllara meydan okuyarak günümüze kadar gelen tarihi olayın simgesi Truva Atını ziyaret etti.

Buradan Çanakkale ruhunun yaşatıldığı Denizcilik Müzesi’ne geçen gezi ekibi Savaş döneminde kullanılan silahlar ve malzemeleri yerinde incelenirken; tarihe altın harflerle yazılan Nusret Mayın Gemisi’ni gezerek geziye katılan gençlere tarih yerinde anlatıldı.

Çanakkale Şehitliğinde Dünya Tarihi Gizli

İkinci gün Çanakkale Şehitliğini gezen Yeşilay Yalova Şubesi, 57. Alay, Anzak Mezarlığı, Conk Bayırını gezdi, similasyon şeklinde Çanakkale Savaşını anlatan Çanakkale Tanıtım Merkezi’ne de gidildi. Çanakkale’nin mutlaka gidilip gezilmesi gereken bir yer olduğunu belirten Yeşilay Yalova Şubesi heyeti geziyi Çanakkale Şehitlik Anıtını gezerek tamamladı.

Çanakkale Ruhu Gençlere Aşılanmalı

Yeşilay Yalova Şubesi Başkanı Ali Faik Aydın; “ Çanakkale sadece bizi ilgilendiren bir savaş olmadı. Dünya’nın da tarihini değiştiren bir savaş oldu. Büyük medeniyetlerin barbarlığına karşı, hasta adam olarak nitelendirilen bizlerin onurlu ve yüce mücadelesine tanıklık etti. Çanakkale, hala gemicilerimizin seyir defterlerine “Çanakkale Geçildi” yazılmamasının nedenini işte burada daha iyi anlıyoruz. Tarihte bir daha eşi benzeri olmayan büyük kahramanlıklarla dolu burası, atalarımızın medeniyet ve insanlık dersi verdiği yerdir Çanakkale. Vatan toprağı için kendi canlarını yok sayan, kanının son damlasına kadar mücadele eden ve şehadet şerbetini tatmak için savaşan askerlerin yeridir Çanakkale. Böylesine mucizevi topraklara gelmek herkes için zorunlu olmalı. Gelemeyen gençlerimizi ve büyüklerimizi buralara getirmek de görev başında olan büyüklerimizin işi olmalı. Çanakkale Tarihi bu topraklarda anlatılmalı. Bu topraklarda ruha işlenmeli. Bizler bugün burada olmaktan gurur duyuyoruz.” diyerek, geziden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.