Subaşı Belediyesi tarafından 6. düzenlenen Kivi Festivali 27 Ekim Cumartesi günü, 12.30’ da Mehmet Tunalı tesislerinde gerçekleşti. 6. Kivi Festivaline, AK Parti Yalova Milletvekili ve AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Ahmet Büyükgümüş, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz,  AK Parti 27. Dönem İstanbul Milletvekili Adayı Osman Poyraz, kamu kurumu ve kuruluş temsilcileri, kardeş şehirlerden misafirler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

   Altınovalı sporcular, Tekvando ve kick box gösterisi ile ilgileri üzerine çekti. Protokol mensupları Kivi Festivali kapsamında açılan stantları gezdiler. Stant görevlileri ile sohbet edip fotoğraf çekildiler.

   Açılış konuşmasını Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz yaptı. Başkan Yılmaz; “Türkiye’yi kivi ile tanıştıran yer olarak bu sene kivi hasadının 25. gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde kivi üretimini yüzde 50 ile 60 bu topraklarda gerçekleştiriyoruz. Kivi üretiminde kalite olarak da Avrupa’dan katbekat öndeyiz. Üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Osmangazi köprüsünü fırsat bilerek kivi pazar payını genişletmek ve ihracata da destek olmak bizim için çok önemli. Son birkaç senedir artık Subaşı kivisi de Yalova kivisi de yurt dışına ihraç edilebilir konuma geldi” açıklamasında bulundu. Cumhuriyet Bayramını da kutlayarak, güzel bir festival geçirilmesi dilekleri ile konuşmasını tamamladı.

  Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral; “Volkan Başkanıma teşekkür ediyorum. Bu festivalin amacı, Altınova ve Yalova’nın kivisini, markasını tanıtmak. Bizlere ne görev düşüyorsa hazırız. Kivimizin can damarı su, bu konuda hükümetimizin yatırımları var. İleriki yıllarda, kivi bahçelerinin su ihtiyacını karşılayacak. Stantları açan, katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

  AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak; “Buradaki üreticilerimizin çok başarılı çalışmaları, onların kalite üzerindeki performansları bu başarıyı Altınova’mıza taşımıştır. Hükümetimiz döneminde özellikle üretici konumundaki tarım alanında; tarımda, hayvancılıkta çalışma yapanlara, onların ihtiyaç duyabileceği her türlü hizmeti sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

  AK Parti 27. Dönem İstanbul Milletvekili Adayı Osman Poyraz, Başkan Yılmaz’a teşekkür etti. Yalova’nın güzelliklerini ifade etti. Üreticimize sunulan imkanların önünü daha da açılması gerektiğini ifade ederek, herkese teşekkürlerini sundu.

  Altınova Kaymakamı Ragaip Özyiğit, “Burada toprak zengin, Allah vergisi. İsminden de belli Altınova. Allah vergisi bir yerde çok çalışkan, çok bereketli, çok değerli insanların da olması bunların birleşmesi çok güzel bir şekilde kiviyi oluşturuyor. Ayrıca yüzde 60’ı burada üretiliyor; ama ülkenin diğer yerlerinde toplanan kivinin satışı buradan yapılıyor.  Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi memleketimiz açısından çok önemli. Burada, Yalova bir numara, Altınova bir numara. İnşallah biz bu kıymetli üreticilere elimizden geldiğince devlet olarak yardımcı olacağız” açıklamasında bulundu.

  AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Kivi, Yalova’mız için son derece stratejik ve önemli bir tarımsal ürün. Aynı zamanda bizim çok katmanlı tarımsal gelişimimiz bakımından da bu kivi festivalini içeriğini, belediyemizin organizasyonunda gerçekleştirilen bu çalışmaları çok önemli bulduğumu belirtmek istiyorum. Konvansiyonel tarım yöntemleriyle bir katma değer elde etmemiz dolayısıyla çok olası değil. Bunun yerine Yalova’mızın iklimi bakımından uygunluk taşıyan stratejik ürünlere başta kivi olmak üzere yatırım yapmamız ve gelişimi takip etmemiz lazım. Hem stratejik ürünleri üreteceğiz, katma değeri yüksek tarımsal ürünleri geliştireceğiz hem de bunu ket markamıza eklemleyerek Yalova’nın kiviyle birlikte anılmasını sağlayacağız” dedi.

  Yapılan konuşmaların ardından protokol mensuplarının katılımıyla festival meşalesi yakıldı. Kivi üreticileri plaketlerini AK Parti Yalova Milletvekili ve AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Ahmet Büyükgümüş2ün elinden aldılar. Programda Subaşı Belediyesi’nin Bulgaristan ve Romanya’dan gelen kardeş şehir halk oyunları ekipleri gösterilerde bulundu. Subaşılı kadınlar şarkılar söyledi. Program kapsamında protokol mensupları tarafından kivi pastası kesildi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter