Gerçekleşen etkinliğe Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Hidrobiyolog Levent Artüz ve Tema Vakfı Yalova il temsilcisi Faruk Tezcan konuşmacı olarak katıldı.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman Dünya Çevre Günündeki Etkinlikte,Marmara Denizi konusunda önemli konulara değinerek, "En büyük çevrecinin mekânında, Dünya Çevre Günü'nü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bu farkındalığı yaşıyoruz. 1929-1930'da buradan Dünyaya çevre dersi verdiği noktadayız. Bu Dünyaya bir dalın dahi ne kadar değerli olduğunu gösterdi. Yalova çevre ve doğa kenti. Yalova'da yeşili korumak, kentteki vatandaşımızın görevi. Marmara giderek avuçlarımızdan kaydı. Bir zamanlar Bodrum, Marmaris, Kuşadasıyoktu ama Yalova vardı, Çınarcık vardı. Bir numaralı tercih sebebiydi Yalova. Yarını şekillendirmek için hala şansımız var" dedi.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Hidrobiyolog Levent Artüz ilk olarakellerinde Marmara Denizi ile ilgili 1954 yılından bugüne kadar olan çok farklı disiplinlerde verilerin mevcut olduğunu, 1998'de ortalama 7,2 miligram/litre suda çözünmüş oksijen varken, bunun bugün 3,8 miligrama düştüğünü belirterek  şöyle konuştu; "Ergene Derin Deniz Deşarjı'nda ne yapılmak isteniyor? Ergene, bilimsel literatürde Dünyanın bilinen en kirli akarsuyu. Kimi yerinde asitlik derecesi akbabanın midesindeki asit oranı ile aynı. Yani bu çok ciddi. Sizin kullandığınız kezzaptan çok daha kuvvetli olan bir aside sahip. Ergene'deki kirletici unsurları Tekirdağ’ın oradan Marmara Denizi’nin 1450 metre uzağına salacaklar. Ne olacak diye bir modelleme yaptık. Buna göre en fazla 3 ay içerisinde Marmara Ereğlisi ile Karabiga Burnu arasındaki bölgede canlı kalmayacak. Bunu daha genişlettiğiniz zaman 7 ay içerisinde Marmara Denizi'nde hiçbir canlı kalmayacak önlem alınmazsa Marmara Denizi ölecek"dedi.

Son olarak söz alan TEMA Vakfı Başkanı Faruk Tezcan Yürüyen köşk ve Yalova’daki dereler ile arıtma tesisinin yetersizliği konularına değinerek bu konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Gerçekleşen etkinliğe Yalova Vali Yardımcısı Ahmet Kurt,Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal,YTSO Başkanı Tahsin Becan ve yönetim kurulu üyeleri,Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu,İYİ Parti milletvekili adayları Elif Akyol Tosun,Nur Gemalmaz Ayaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen etkinlik Yürüyen Köşk İskelesinden denize siyah çelenk bırakılmasıyla son buldu.

Haber: Elif Tuzlacıoğlu