Zeytinyağı çıkarma aşamaları hakkında bilgi alındı

Esenköy’de gerçekleştirilen zeytin hasadına; Yalova Valisi Muammer Erol, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Çınarcık Tarım ve Orman İlçe Müdürü Hakan Demirhan, Esenköy Belediye Başkanı Mehmet Temel, Çınarcık Belediye Başkanı Numan Soyer, Zeytin üreticisi ve işleyicisi Hadi Tümer ile beraberindeki çalışanlar katıldı.

Hadi Tümer’in bahçesinde gerçekleşen hasat işleminin ardından, Tümerler İnş. Gıda. San. Tic. Ltd. Şirketine ait 2013 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının %50 hibe destekli, Modernizasyon projesi kapsamında kapasite artırım projesi ile yenilenen ‘Nihat Efendi Zeytinyağı’ fabrikasına geçildi.

Ardından hasat edilen zeytinlerden zeytinyağı çıkarılma aşamaları hakkında bilgi alındı.

Zeytinde periyodisite kırılarak her yıl düzenli ürün almak amaçlanıyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar tarımsal faaliyetleri değerlendirdiği açıklamasında, "Ülkemizde 2020 yılında 8.870.768 da alanda 1.316.626 ton zeytin üretilmiştir. İlimizde 2020 yılında 33.265 da alanda 8.412 ton zeytin üretimi gerçekleşmiştir. Ülkemize oranla Yalova zeytin üretiminin %0,6'sı karşılamaktadır. En küçük yüz ölçümüne sahip İlimizde çiftçilerimiz için zeytin önemli bir gelir kaynağı olan ürünler arasındadır. İlimizde genellikle Gemlik tipi zeytin üretilmektedir.

İlimizde en fazla zeytin üretimi 23.383 da ile Armutlu ilçemizdir, ondan sonra 5.744 da ile Çınarcık ilçemiz gelmekte, Esenköy’de ise 1.124 da zeytinlik mevcuttur.

Zeytin bir yıl fazla, takibindeki yıl az ürün vererek periyodisite gösteren bir bitkidir.  Müdürlüğümüz tarafından periyodisiteyi önlemeye yönelik, budama, bakım ve gübreleme konularında eğitim ve yayım çalışmaları yürütülmektedir. Bu sayede zeytinde periyodisitenin kırılarak her yıl düzenli ürün alınmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

“47.089 TL'lik Zeytinde Periyodisitenin Kırılması projesi uygulandı”

Zeytin alanları toplam tarım alanlarının yaklaşık olarak 1/3'ünü kapsamasına rağmen yeterli ekonomik verime sahip değildir. Bu nedenle zeytin alanlarının ekonomik verimliğe kavuşabilmesi için Müdürlüğümüz tarafından 2010 yılından bugüne Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programından yaklaşık 1.132.198 TL'lik Bakanlık Desteği, 2017-2018 yıllarında 7 Çiftçimize 70 dekar alanda uygulanmak üzere Özel İdare Destekli 47.089 TL'lik Zeytinde Periyodisitenin Kırılması projesi uygulanmıştır.

Özel idare desteği ile periyodisiteyi (bir yıl ürün verme bir yıl ürün vermeme) önlemeye yönelik projelendirme yapılarak çiftçilerin budama, bakım ve gübreleme konularında farkındalığın artırılmasına yönelik eğitim ve yayım çalışmaları yürütülmüştür

“Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında %50 hibe desteği sağlandı”

İlimizde Armutlu ve Çınarcık ilçelerimizde 2 adet zeytinyağı üretim fabrikası bulunmakta olup toplam zeytin işleme kapasitesi günlük 120 tondur. Bu fabrikalardan birisi olan; Tümerler Gıda Turizm İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi bünyesinde bulunan Nihat Efendi Zeytinyağı fabrikası, Yalova'nın Esenköy Beldesinde 1956 yılında 1000 metrekarelik bir alan içerisinde 300 metrekarelik kapalı alanda geleneksel taş baskı sistemi ile kurulup zeytinyağı üretimine başlamıştır.

Kapasitesi 2004 yılında 40 ton iken 2006 yılında 60 tona yükseltilerek hizmet vermeye devam etmiştir. 2012 yılı Tümerler Gıda İnşaat Turizm İnşaat Sanayi Ticaret Limited. Şirketi’ne ait Zeytinyağı tesisine Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında %50 hibe desteği sağlanmıştır" şeklinde bilgi verdi.