Hareket


Hareketin tanınması ve çeşitlendirilerek olgular üzerinden tanımlanabilmesi, bununla birlikte çeşitlendirilmesi hareket eğitimini oluşturur.

Çocuğa gerektiği kadar hareket kazandırmayı amaçlayan hareket eğitimi, fiziksel ve ruhsal olarak yararlılıkları tartışılmazdır.

Çocuğun sosyo-kültürel olarak içinde bulunduğu fiziksel durumu açısından kendini ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlar.

Çocuğun, kognitif ve motor beceri-koordinasyonunu geliştirmeyi amaçlar.

Hareket eğitimini evde, sokakta, bahçede ama mümkünse uzmanları tarafından çocuk cimnadtik öğretmenleri ya da özel olarak yetişmiş hareket eğitimi uzmanları tarafından aldırabilirsiniz.

Hareket esasen her yaşta kıymetli olup, hareketsizlik ise günümüz problemi haline gelmiştir.

Asansör ile merdiven tam karşınızda ve siz hangisini tercih ediyorsunuz?

Hareket kültür olarak çocuğun hayatına küçük yaşta girmeli.

Hareket eğitimi özellikle özel gereksinimli çocuklarda son derece başarılı olmaktadır.

Her çocukta hareket eğitimi posturu düzeltmekte, zeka gelişimini ilerlemektedir.

Temel Hareket Eğitimi, aslında tüm spor branşları için atılan adımların ilk bölümünü de  oluşturmuş olur.

Tüm spor branşlarına atılan ilk adımın temelini oluşturan Temel Hareket Eğitimi; fiziksel etkinliği doğru şekilde uygulamayı ve doğru şekilde sürdürmeyi öğretirken fiziksel gelişim kadar bilişsel gelişimi de destekler.

En önemlisi ise doğru davranış kazandırmasıdır.

Vücut parçaları ile; dairesel, dar-geniş, salınarak, simetri-asimetri hareketlerinin nasıl yapıldığının öğrenilmesi sağlanır. Nesne ile; üzerinde-altında, içinde-dışında, yakın-uzak, birlikte, aracılığıyla gibi nasıl hareket edileceğinin öğrenilmesine katkıda bulunulur. Eş-grup ile; yönetme-takip etme, beraber-karşılıklı, grupla-eş ile gibi hareketlerin yönetimi ve yönlendiriminin nasıl olacağı öğrenilir.

Oyunla öğrenmenin faydalarından biri ise; çocuğun dikkatini yoğunlaştırabilmesi olduğu ifade edilmektedir. Oyunlar, öğrencileri pasif durumdan aktif duruma geçirmeleri nedeniyle dikkat üzerinde, diğer öğrenme tekniklerine göre daha fazla etkiye sahiptir. Oyun, bir eğitim aracı olup, temel eğitimin bütün dallarında hem öğretim metodu hem de öğretim aracıdır. Oyunla eğitim sonucunda, öğrenilen daha iyi hafızada kalır, mukayeseli düşünme, karar verme ustalığı gelişir ve davranışları  olumlu yönde etkilenir.

Hareket dolu sağlıklı günler dilerim.

Haydi harekete geçin!