İl Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülen “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonu’nda Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” eğitim ve proje tanıtım toplantısı Altınova Subaşı’nda yapıldı.

    Yalova’da kivi üretiminde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla hazırlanarak hayata geçirilen proje Subaşı İlköğretim Okulu’nda düzenlenen eğitim ve tanıtım toplantısına; Altınova Kaymakamı Regaib Ahmet Özyiğit, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Osman Halis Özen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer, Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Kadir Karaduman, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Tuncer, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca, Çınarcık İlçe Müdürü M.Hakan Demirhan, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Konu Uzmanı Dr. Kemal Kahraman, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı, Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Teknik Personeller, Kivi Üreticileri ve Arı Yetiştiricileri katıldı.

Proje ile ilgili görüşlerini belirttiler

   Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, yaptığı açılış konuşmasında Yalova’daki kivi üretiminden bahsederek, Altınova İlçesinde 4.709 (TUİK) dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapıldığını, 2018 yılı hasat döneminde 21.420 ton verim alındığını, Türkiye’de kivi üretiminin % 43’ ünün Yalova’da yetiştirildiğini, Yalova’daki kivinin de % 88’inin Altınova’da üretildiğini ifade etti. Mesut Ünal; İlçe Müdürlüklerince hazırlanan ve İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonu’nda Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” ile çok önemli çıktılar alacaklarına inandıklarını, proje tamamlandığında düzenleyecekleri tarla günüyle tekrar bir araya gelerek projenin sonuçlarını konuşacaklarını belirtti.

   İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci de yaptığı konuşmada; bu projeyle daha verimli ve daha kapsamlı çalışmalar yürütmeyi, bal arılarının kivi bahçelerinde kullanılması ile verim ve kalitenin artacağını ve böylece Yalovalı üreticilere katkı sağlamayı umduklarını ifade etti.

   Altınova Kaymakamı Regaib Ahmet Özyiğit de yaptığı konuşmada; projenin ilçelerinde uygulanmasından son derece memnun olduklarını, ilçe ekonomisi için büyük önem arz eden kivi meyvesinin kalite ve verimine yönelik yapılacak proje kapsamındaki çalışmaları Kaymakamlık olarak destekleyeceklerini belirtti.

   Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Yıldız, Yalova’nın kivi üretiminde lider konumda olması nedeniyle, üretimde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla İl Müdürlüğü olarak hazırladıkları projenin, Bakanlık tarafından kabul edildiğini ve projenin 2019-2020 yılları arasında Altınova, Çınarcık ve Çiftlikköy'de seçilecek kivi bahçelerinde uygulanacağını belirtti.

    Projenin paydaşları olan, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Kivi Yetiştiricileri Birliği, Arı Üreticileri Birliği, Çiftlikköy Ziraat Odası, Altınova, Çınarcık ve Çiftlikköy İlçe Müdürlükleri ile birlikte yürütüleceğini ifade etti.

Kuvancı ‘Arı ile tozlaşan meyveler daha ağır, parlak ve dolgun’

   Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı, yaptığı sunumda, arının kivi bitkisinde meyve verimi üzerine etkisinin diğer tozlaştırıcı faktörlere göre 6,9 kat daha fazla olduğunu belirtti. Arı tarafından tozlaşan bitkilerde bir adet meyve ağırlığı ortalama 98,23 gr. iken arısız tozlaşan bitkilerde 43,6 gr. olduğunu, arı ile tozlaşan meyvelerin daha ağır, parlak ve dolgun olduklarını ifade etti.

   Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Kemal Kahraman da benzer konuda yapmış oldukları çalışmalarla ilgili bilgiler vererek, kendi çalışmalarının sonuçlarını salonda bulunanlarla paylaştı.

  Toplantı sonunda üreticilerden gelen geri bildirimler ve sorulara konu uzmanları tarafından cevaplar verildi.

   Proje, 2019-2020 yıllarında, Altınova-Subaşı, Çiftlikköy-Dereköy-Taşköprü ve Çınarcık-Kocadere havzalarındaki kivi bahçelerinde uygulanacak.

  Proje ile birinci yılda, Altınova İlçesi’nde belirlenen bahçeden 2 kivi ağacı kafes içerisine alınarak bal arısının girişini engellemek için çiçeklenme öncesinde, üzeri 4 x 4 mm delikleri olan file (bal arısının giremeyeceği maksimum büyüklük) ile kapatılacak. Çiçeklenme başlangıcı öncesi her bahçeye bir bal arısı kolonisi getirilecek. Çiçeklenme dönemi sonunda file kaldırılacak. Projenin ikinci yılında ise birinci yıl uygulamaları Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerinde devam edecek.

  Projeden elde edilecek sonuç afiş, liflet, broşür, eğitim toplantıları, yazılı ve görsel medya ve düzenlenecek tarla günleriyle çiftçilere ve arı yetiştiricilerine duyurulacak.

Projeden beklenen sonuçlar

   Kivi Yetiştiricileri, böcekler arasındaki en önemli tozlaştırıcı olarak kabul edilen bal arılarının kivi bahçelerinde kullanılmasıyla ağaç başına verimi ve dolayısıyla karlılıklarını artıracaklarını,

  Arıcılar, kivi bitkisinin çiçekleri bal arıları için önemli bir polen kaynağı olduğundan kaliteli polen ve bal üretimi sağlayacaklarını

  Kivi Pazarlamacıları, arıların yardımıyla iyi bir döllenme sonucu meyveler kaliteli olacağından tüketiciler albenisi yüksek olan ürünleri tercih edecek ve pazarlamada önemli avantajlar sağlayacaklarını belirttiler.