Günümüzde uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda internet bağımlılığı ile madde bağımlılığının belirtilerinin neredeyse aynı olduğunu açıklandı. İkisinin de beynin ödül ceza sistemini bozduğunu vurgulayan uzmanların açıklamaları şu şekilde, “Hatta bu bağımlılığa yeni terminolojide Ödül Yetmezliği Sendromu” deniliyor. Yani bu kişiler ödüle doymuyorlar ve ödül istekleri daha çok oluyor. Zihinsel anlamda aşırı uğraş olması, devamlı bunu düşünmesi, istenmek ve keyif almak için daha fazla internet kullanmak istemesi, internet kullanımını bırakma ya da azaltma girişimlerinde tamamen başarısız olması ve internet kullanımı tamamen bırakıldığında da kişiye bir huzursuzluk çökmesi ve yoksunluk belirtileri vardır.

Madde kullanımında da durum aynıdır. Bırakmaya çalışırken maddeyi azaltmaya yönelik çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanıyor ve başladıktan sonra kendini durduramıyor. Planladığından daha fazla kullanıyor ve yaşam düzeni bir kez daha bozuluyor. Bir diğer belirti de kişi çevreye internette daha fazla kalmak için yalan söylemeye başlıyor ve olumsuz duygulardan uzaklaşmak, rahat etmek için internete giriyor. Rahatlamak için madde kullanmakla internet kullanmak aynı şeylerdir hatta buna şans oyunları da dâhildir.

Bu konu üzerinde yapılan çalışmalarda yapılan açıklamalarda, Arzı azaltmak; daha çok güvenlik kuvvetleri ve narkotik birimlere yöneliktir. Talebi azaltmak sağlık kuruluşları ve rehabilitasyon merkezlerine yöneliktir. Zararı azaltmak ise daha çok okullara, eğitimcilere yöneliktir.

Tüketim çılgınlığı bağımlılığı destekliyor

“Başarılı ama mutlu olmayan kişilerin özellikle hayatlarının son kısımlarında tek dostu bağımlılıkları oluyor” denildi.  Bunun en önemli faktörünün yalnızlık olduğunu belirten uzmanlar bu yüzden özellikle ABD’de son zamanlarda sosyal beyin çalışmaları çok fazla ve sosyal iş birliği üzerine çok fazla yayın ve çalışma mevcut. Çünkü yalnızlığın kötü sonuçları görülmeye başladı ve yalnızlığın kötü sonuçlarından birisi de madde bağımlılığı. Mutsuzluk, zevkçilik yani beklentinin yüksek olması ve bir diğeri de tüketim çılgınlığıdır. Yani tüketim çılgınlığı bağımlılığı destekliyor. Tüketim, haz duygusunu ön plana çıkarır. Günümüzde kapital sistemde kişinin fazla tüketim ihtiyacıyla hazlarını kontrol edememesi, bağımlılık riskini daha da yükseltmiştir. Aslında madde bağımlılığının öncesi tüketim bağımlılığıdır şeklinde olduğunu belirtiyorlar.