2020 Avrupa Şampiyonasına katılan ülkeler, futbolda değişim ve gelişime uyum sağladılar. Bu gelişime ayak uyduramayanlar ayaklar altında kaldı. Bu şampiyonada futbolun ne kadar hızlı oynandığına şahit olduk. Dünya hızla değişirken, futbolda hızlı değişime uğrayarak taktiksel, fiziksel, oyunsal anlamda sahaya yansıdı.

Taktiksel olarak bölgeler arası değişimler yaşandı. Birinci oyununda savunma prensipleri uygulandı. Bekleme oyunu da diyebiliriz. Alanları ve zamanları kısıtlayarak dar alanda kazanılan topları rakibin geniş alanlarına tembel paslar yerine dikine topun temposunu yükselterek baskın ve umut veren ataklarla hücum geliştirdiler. Dönen topların kazanımı önem arz ederek, oyuncunun rolleri de değişmiştir.

İkinci bölge oyunu geçiş bölgesi olarak kullanıldı. Geçen turnuvalarda 2. bölge oyun kurma ve bozma alanı olarak kullanılıyordu. Bu turnuvada hızlı geçiş olarak değerlendirildi.

Üçüncü bölge oyunu hızlı geçiş ile 3. Bölgeye yerleşerek hücum prensiplerini uygulayan oyunu genişliğine, yön değişimi ile set oyununu oynayan kanat organizasyonlarında defansın zorlanacağı yerden ortalar ile sonuca gitme merkezden diyagonel koşular ile defansın arkasına sarkma ve şut atmada yeterlilik ve denemeler göze batan girişimlerdi.

Fiziksel olarak pas takımı olarak tanıdığımız İspanya ve Hollanda direk pasa pes etmiştir. Az pas çok iş.

Dünya kupası turnuvasında bu oyun sistemini daha da geliştirerek oyunun gücü oyuncu gücünü yine geride bırakacaktır.

Oyuncu seçimleri de atletik hızlı çevik bu yüksek tempoyu oynayabilecek oyuncular tercih edilecektir.

Bu Avrupa Şampiyonasında görüldü ki bu değişimi en hızlı İngiltere ve İtalya uyguladı finale kadar geldiler. Finalde taktiksel anlamda yenişemediler sonuç olarak teknik futbolcuların kullandığı penaltılar sonucunda mutlu sonuca İtalya uzandı.