Wikipedia ya sorduğumuzda  ; Kardeş şehir, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir.1947'de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasarlanan modern anlamdaki şehir eşleştirme kavramı, bir barış simgesi ve uzlaşma eylemi olarak görülmekte ve farklı kültürler arasında ve/veya eski düşmanlar arasında ticaret ve turizm alanlarında dostluğu geliştirmeyi amaçlamaktaydı.2000'li yıllarda ise şehir eşleştirme uygulaması, şehirler arasında stratejik uluslararası ticari bağlantılar oluşturmak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.Kayıtlara geçen ilk çağdaş kardeş şehir uygulaması, I. Dünya Savaşı sonrasında, Birleşik

Krallık'ın Keighley şehri ile Fransa'nın Poix-du Nord şehirleri arasında 1920 yılında imzalanmıştır.

Kardeş Şehir, kentler arasında kurulan yüzeysel olmayan ve uzun vadeli bir ortaklık biçimidir. Bu ortaklık kültürel, ticari, ekonomik, sosyal sorumluluk projeleri,  göç – göçmenlerler  gibi pek çok farklı konuya dayanabilir.Kardeş şehir projelerinde ya da ortaklıklarında kısa vadede çok bariz sonuçlarda elde edilebilir ya da uzun vadeli sonuçlar üzerine de çalışılabilir. Aslolan kardeş şehirler arasındaki projelerin sürekli ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesidir.

Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren  görmeye başladığımız kardeş şehir ilişkileri, özellikle soğuk savaş sonrası dönemde başta Avrupa ve Balkanlar, Orta Asya,Kafkasya ve Ortadoğu olmak üzere “dost” ve “kardeş” ülkelerle kurulan ilişkiler ile giderek artmıştır. İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler  Genel Müdürlüğü’nün en güncel (06-09-2020) istatistiki  verilerine göre il ve ilçelerimizin toplam 1990  kardeş şehir protokolü vardır. Kentlerimizin  dünyanın pek çok  ülkesinden   kardeş şehirleri vardır. Afrikadan  Asyaya , Amerikadan Avrupaya  her kıtadan kardeş şehir işbirlikleri kurulmuştur.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin  verilerine göre ; Uluslararası belediye işbirliklerinin bölgesel dağılımına bakıldığında, bölgeler arası dengesizlik dikkat çekmektedir. Marmara Bölgesi %40 oranlı kardeş şehir işbirliğiyle  en fazla sahip bölge olarak ön plana çıkarken, turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu Ege %17 ve özellikle Akdeniz %11 kardeş şehir işbirliği oranının  az sayıda olması göze çarpmaktadır. En az sayıda işbirliği Doğu %2 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise %4  şehir işbirliği  bölgeler olarak dikkat çekmektedir.

Türkiye Belediyeler Birliği kardeş şehir olmanın temel amaçlarını şu şekilde sıralamış:

Karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunmak (know-how aktarımı)

Kentin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak(reklam vs),

Belediye yönetimi ve hizmet sunumu kalitesini geliştirmek

Sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, sosyal gelişme gibi ortak konularda farklı bakış açılarından faydalanmak

Tecrübe paylaşmak

AB sürecine yerel düzeyde dahil olmak ve geliştirmek

Uzun vadeli ve ortak amaca dayanan projeler yapmak.

Kardeş şehirler ile ilgili bazı soru ve konuların ciddi biçimde netleşmesi ve değerlendirilmesi gerekir ;

Neden Kardeş Şehir Olunur?

Nasıl Kardeş Şehir Olunur?

Kardeş Şehirler Ne Yapar?

Bu konulara önümüzdeki günlerde değineceğiz ancak  şunu bilmek gerekir ki globalleşen dünyada kardeş şehir işbirlikleri formaliteden öte ciddi ve gelecek için önemli işbirlikleridir.

Geleceği satın alabilecek tek şey bugündür. Samuel Johnson