Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Adil Ürekli, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, Esenköy Belediye Başkanı Mehmet Temel, Yalova MHP İl Başkanı Mehmet Necati Vural, Yalova Ülkü Ocakları Başka Bora Tanaçan’ın katılım sağladığı konferansta Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Genelkurmay ATASE eski başkanı Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, belgeler ışığında Sarıkamış Harekâtını tüm ayrıntılarıyla katılımcılarla paylaştı. Yalova'nın önde gelen birçok siyasi parti ile sivil toplum kuruluşunun ilgi gösterdiği konferans, saygı duruşu ve ardından istiklal marşı okunması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Yalova Şube Başkanı Evren Çınar: “Türk askeri muharebenin sonuna kadar direnmiş, fedakârlıklar dolu gayret göstermiştir. Sarıkamış harekâtı Türk Milleti’nin vatanı ve kutsal değerleri uğruna neler yapabileceğinin delilidir. Atalarımız bağımsızlık ve ulvi değerler uğruna canlarını, mallarını her zaman ortaya koymuş; vatanları ve namusları için canlarını feda etmişlerdir. Sarıkamış’ta her zaman açan kardelenlere dönen aziz şehitlerimiz, muharebe ettikleri düşmanın bile takdirini kazanacak üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek yazdıkları kahramanlık destanı acı ama gurur veren bir ders olarak hafızalarımızda yerini almıştır. Emre itaat ve vazifeye sadakat duyguları ile ölümü hiçe sayan bu kahramanlar nesiller boyu hatırlanmaya ve saygıyı duyulmaya devam edecektir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yalova Türk Ocakları Başkanı Evren Çınar’ın konuşmalarının ardından program, Eğitimci Nevzat Taşkın’ın Sarıkamış Şehitlerine ithafen yazdığı şiiri okuması ile devam etti. Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’ın sunumu ile konferansa geçildi. Taşkıran: “Sarıkamış harekâtına Anadolu’nun her yerinden katılanlar oldu. Sadece Anadolu değil Ortadoğu’dan Balkanlardan gelenler oldu. Özellikle Balkanlardan gelenler önemlidir. Balkanlar 1913’te elimizden çıktı. Orada yaşayanlar, burayı anavatan bildiği için gönüllülük esasına göre izin almadan farklı yollarla gelip birlikler oluşturup Sarıkamış Harekâtına katıldılar. Anavatan dara düştü bize ihtiyaç verdi dediler; bir dakika düşünmediler. Sarıkamış’ta muharebe eden Mehmetçik ne kürtlüğünü hatırlamıştır ne Çerkezliğini. Çünkü hepsinin adı Türk’tür. Onlar iççin önemli olan üstünde yaşadıkları toprak, altında yaşadıkları bayraktı. O toprak için o bayrak için hayatlarını verdiler.” Sözleriyle sunumuna son verdi. Konferans, Yalova Valisi Muammer Erol’un konuşmacıya plaket takdimi ile son buldu.