Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada binalardaki- yapılı çevrelerdeki en önemli otomatik yangın söndürme sistemi yağmurlama (sprinkler) sistemidir.Binadaki temel yangın söndürme sistemi olan sprinkler sistemi tasarımında mühendislerimizin hesap ve uygulamalarına güvenip  komple tüm sistem için UL, FM, VDS onayı istenmemektedir,  ancak çok daha küçük lokal oda v.b. yerlerde kullanılan mutfak davlumbaz söndürme sistemlerinde  ise mühendislerimize güvenmeyip komple UL, FM, VDS onayı istenmektedir.

Mutfak davlumbaz sistemi nedir nasıl tasarlanır  konusu ile ilgili daha önce uzun bir teknik makale yayınlamıştım.Davlumbaz söndürme sistemleri genelde ülkemizde Pre-engineeredextinguishingsystems- Otomatik yangın söndürme sistemleri kullanılmaktadır ,bu sistemler kabul görmüş uluslararası ve ulusal standartları karşılamalıdır.

  • UL 300,UnderwritersLaboratory
  • NFPA 96, NationalFireProtectionAssociation
  • LPCB 1223, LossPreventionCertificationBoard

 

Ülkemizde yukarıdaki kurallara – standartlara uygun olarak tasarlanan mutfak davlumbaz sistemleri  bir çok projede başarı ile kullanılmaktadır.Tabi bu arada doğru tasarlanmamış , mühendislik hesapları  hatalı yapılmış merdiven altı tabir edeceğimiz sistemlerde bulunmaktadır.

Dahaöncedeifadeettiğimgibiülkemizdebelirlenmiş - yada kanunlarilebelirlenmişdersekdahadoğruolur –  herhangibirstandartyoktur. Sadece TS 862  vardırkiTS 862 de sadece RATE deneyiileilgilitanımlamalarıyapmaktadır.

Oysakimutfaksistemlerindekullanılanönlemevesöndürmesistemlerininkimlertarafındanvehangikurallarauyularakyapılmasıgerekliliğiçokönemlidir. Eğerbubirkural yada kurallariletanımlanmaz ,belirlenmezisemutfakdavlumbazyangınsöndürmesistemlerindekikarmaşakargaşavekeşmekeşbirtürlü son bulmayacaktır.

Kuralsızyapılansöndürmesistemlerinkendisiçalışanlarveişletmeleriçin can ve mal kaybıriskioluşturmaktadır.Gerekdepolamatüpüstandartdışılığı yada uygunolmayanborulamavesöndürücümaddelerinkonmasıbirçokriskesebepolmaktadır. Ayrıcasistemlerbaşlangıçtaruhsatalımıiçinkurulmaktasonrasındaherhangibirbakımve test yapılmadığındandolayıdırkiyangınanındabirçoğuçalışmamakta yada söndürmemektedir. Hatta sisteminkendisiyangınolmadanpatlayıpçatlayarak risk meydanagetirmektedir.

Çünkü en önemli kısım tasarım ve hesaplamadır. Daha en başından doğru tasarlanmalı ve doğru hesaplama yapılarak hem sistemin nozulları , borulaması ve söndürücü miktarı-çeşidi doğru bir biçimde seçilmelidir.Söndürücü madde F yada K tipi sertifikalı olmalıdır , mutfak yağlarını söndürdüğü belgelenmiş söndürme maddeleri kullanılmalıdır.

Ancak doğru tasarlanmış ve tasarlanırken yukarıda bahsi geçen Ulusal ve Uluslararası kurallara uygunluk esası alınmış sistemler için mühendislerimize güvenmeyip komple UL, FM, VDS onayı istemek de hiç doğru bir şey değildir. Doğru tasarım , onaylı  ve kaliteli malzemeler kullanan yetkin , belgeli firmalar tarafından yapılan sistemlerin kullanılabilirliği gerçekliktir. Önce ülke ölçeğinde yangın güvenlik sistemleri adına en yüksek oranda yerli -milli olmayı hedeflemeli , sistemler içinde illa ki komple UL, FM, VDS onayı  takıntısını bırakmalıyız. Eğer bu onay illa ki olmalı diye birileri varsa da bunu bize teknik olarak izah – ikna ederse yanlıştan döner onların yolunda yürümeye devam ederiz.

Bundan anlaşılacağı üzere sistemlerin kabul şartının KOMPLE UL , FM, VDS ONAYLI OLMASI GEREKLİLİĞİ YOKTUR.