Neden kardeş şehir olunur, bilindiği üzere ‘Kardeş Şehir’, kentler arasında kurulan yüzeysel olmayan ve uzun vadeli bir ortaklık biçimidir. Asıl mesele neden sonuç işleyiş ile ilgilidir. Öncelikle, ‘Neden Kardeş Şehir olmalıyım?’ sorusunun cevabını bulmalıyız.

‘Ya da Kardeş Şehir olmamın asıl amacı nedir.’ sorunusun cevabını bulmalıyız, diğer şekilde her şey formaliteden ibaret olarak kalır ve zaten birçok kardeş şehir projesi sadece şehir tabelasındaki isimden ibaret ya da bir park isminden ibaret kalmış durumdadır.

Kardeş Şehir ilişkileri yalnızca dostluk amaçlı kurulmaz. Ya da sırf ‘bizimde bizim de bir kardeş şehrimiz olsun’ diye de kardeş şehir olunmaz. Genel bir işleyiş biçimi olarak, belediyeler üstlendikleri görevlerin birçoğunu yerine getirirken ortaklıklara başvurabilirler, partner, yüklenici ya da taşeron ilişkileri ile yürütebilirler.

Kentsel gelişim sürecine yerleşim yerlerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi, iktisadi/ekonomik yatırımlar, ulaşım, turizm, sosyal hizmetler belediyelerin ortaklık içinde geliştirebilecekleri ya da birliktelikle yürütebilecekleri iş ve hizmetlerdir..
Özellikle yabancı belediyelerle Kardeş Şehir ilişkisi kurmasına sebebiyet veren nedenler, çok çeşitli olabilmektedir.

Kardeş şehir oldukları eşdeğer/benzer belediyelerin hizmet ve belediyecilik alanında gerçekleştirdikleri, başarı Örneklerini görmek, öğrenmek ve kendine uyarlamak, gerçekten çok önemli bir tecrübe aktarımıdır. Başkasının başarılı işlerini örneklemek veya benzeştirme yaparak benzer başarılı bir belediyenin tecrübelerinden faydalanmak elde edebilecek en kestirme gelişme yollarından olabilir. Bu ilişkilerde sadece görüp öğrenen taraf değil, diğer taraf yani çözümü geliştiren belediye, yeni yada farklı coğrafyalarda benzer problemlere çözümlerin geliştirilmesinin tecrübesini kendilerine aktarıp fayda sağlamalıdır. Farklı coğrafyalarda benzer/ortak soruna getirilen çözüm, daha geniş bir uygulama zemini bulmaktadır, yaygınlaştıkça olgunlaşmaktadır. Aslında günümüzde belediyelerin gelişimi daha doru iş yapmaktaki becerileri ve kent sakinlerine çok daha hizmet verme anlayışının gelişmesinde en büyük etkenlerden bir de bilgi aktarımı ve başarılı işleri modellemek üzerine geliştirilen çalışmalardır.

Kardeş şehir ilişkilerinin Türkiye de belediyecilik anlayışı açısından ciddi bir değişime sebebiyet verdiği inancı oluşmuştur. Çünkü; Türk kamu yönetiminde yerel yönetimler merkezi yönetim birimlerine göre yerel çalışmalar yaparlar ve dünyada olan bitene karşı pek hassas olmazlar. Belediyelerin hizmet alanları kendi coğrafyaları ile sınırlı kaldığından doyalı bir belediye çalışanının değil yurtdışı, yurtiçi görevlerinin son derece az olduğu bir gerçekliktir. Ancak şimdilerde Kardeş Şehir ilişkileri çerçevesinde belediyeler, kendi çalışanlarına başka belediyelerdeki meslektaşları ile bir araya gelme, deneyimlerini paylaşabilme, diğerinin bilgisinden yararlanma imkanı sunulmuştur. Bu ilişkiler ve etkileşim en doğru sözle bilgi ve tecrübe paylaşımı; personel gelişiminin en önemli ayaklarından birini oluşturma yolundadır. Belediyelerin nitelikli insan kaynağı alanında yaşadığı sıkıntıya kısmi bir cevap ve çözüm arayışı da Kardeş Şehir çalışmaları sırasında karşılıklı tecrübe olarak aktarılmaktadır.

Globalleşen dünyada küresel ekonominin getirdiği gerekleri yakalamak için, yaşadığımız şehirlerin dünyada ekonomi ve seçkinlik olarak rekabette geri düşmemeleri için artık akıllı şehirler konseptini ve dünya standartlarında hizmeti yakalamaları zorunludur.

Belediyeler, hizmetlerini daha iyi ve çağdaş bir şekilde yerine getirmek için birbirleriyle bilgi ve beceri alışverişinde bulunmanın ötesinde kalkınma yolundaki adımlarını da ortaklıklarla pekiştirmek zorundadırlar. Bir ülkede gelişme ve kalkınma sadece merkezden oluşamaz, aslında kalkınma ve medeniyet kentler ile gerçekleşir. Belediyeler karar ve denetim işlevini hakkıyla yerine getirerek, iyi çalışan ve liyakat sahibi bir kamu gücü oluşturmayı hedeflerler. Bununla beraber; eğitim, üretim, iyi ulaşım, bilgi teknolojisi erişimi altyapısı oluşturmak, fuar, festival gibi faaliyetlerle kentin bilinirliğini ve çekiciliğini artırmayı hedeflemelilerdir. İşte tüm bu amaçlara ulaşma yolunda bir çok proje ve adım atarlar. Kardeş Şehir projeleri, belediyeler arası ortaklıklar, belediyelerin temel hedeflerinin gerçekleştirilmesinde yararlanılabilecek en önemli araçlardandır.

Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz asla bir geleceğiniz olmaz. (Henry Ford)