Eğitim gelecek için en önemli konulardan biri, belki de en önemlisidir. Tüm anne babalar çocuklarının geleceğini kurtarmak için varını yoğunu eğitime harcamaktadır. Hepimiz çocuklarımızın gelecekte iyi bir işi olması ve kendi ayakları üstünde durarak mutlu mesut yaşamaları adına onların en iyi eğitimi almalarını istiyoruz. Hepimizin gönlünde çocuklarımız için yatan aslan onların başarılı çocuklar olmasıdır. O yüzden çocuklarımızı gelecekte nerede nasıl okumaları konusunda bizler yönlendiriyoruz. Hemen hepimiz çocuklarımızın doktor, avukat, mühendis olmasını güzel üniversitelerde okumalarını istiyoruz. Bu sebeple de bir çoğumuz çocuklarımızı Fen liselerine ya da Anadolu liselerine yönlendiriyoruz. Yanlış bir algı ile meslek liselerini ise son tercih olarak görüyoruz. Sanki meslek lisesi okuyan çocuklar üniversite okuyamaz ya da gelecekte başarılı olamaz gibi yanlış bir düşünceye sahibiz.

Kendim de bir meslek lisesi mezunu olarak şunu tüm kalbimle ile söylemek istiyorum ki bir ülke sanayi ve teknoloji geliştirip kalkınmak istiyorsa, bunun temeli mesleki eğitim yani meslek liseleridir.

Mesleki eğitim ve meslek lisesi olmadan sanayi – teknoloji alanında kalkınma olması imkansızdır. Üstelik Meslek lisesi mezunu olan biri üniversite de okuyabilir ki çevremizde bunu yüzlerce örneği var.

Unutmayın ki sanayi de üretim yapan mesleki elemanlardır, makinaları kullanan bizzat üretimde rol alan elemanlar hep mesleki eğitim almış elemanlardır.  Meslek sahibi olmak demek kolunuza altın bilezik takmak demektir. Diploma sahibi olabilirisiniz ama bu meslek sahibi olduğunuz anlamına gelmez. Fakat bir meslek sahibi olursanız, kolunuza taktığınız aktın bilezik ölene dek sizinler beraber olacaktır.

Yalova için meslek sahibi yetişmiş bir gelecek nesil olması çok ciddi bir gerekliliktir.

Neden mi?

Çünkü zaten hali hazırda bir tersaneler bölgesi var ve mesleki eğitim almış kişiler için iş nerdeyse garanti. Üstelik yakın gelecekte üç organize sanayi bölgesi açılacak ve 60.000 civarı istihdam sağlanacak. Bu istihdamın en az 30.000 kişisi mesleki eğitim almış kişilerden oluşacak. Peki Yalova da bu kadar meslek sahibi yetişmiş genç var mı?

Maalesef yok. Dolayısı OSB’lerdeki fabrikalar -işletmeler ile bizim sağlayamadığımız meslek sahibi çalışma arkadaşlarını Yalova dışından getirecekler, bu da Yalova’ya yeni göçler ve daha çok nüfus demek.

Meslek liselerini ve avantajlarını bilmek artık daha çok önemli diye düşünüyorum. Çocuklarımızı meslek sahibi yapmanın kolların altın bilezik takmanın şimdi ve gelecekte daha da çok önemli olacağını da biliyorum. Okumayı seven gelecekte okumaya da devam edecek çocuklarımızı Meslek liselerine Mesleki Teknik Anadolu Liselerine göndermenin çok ciddi avantajları var.

  1. İstihdam yani iş garantili eğitim (OSB’ler okullarımız ile iş alım garantili protokoller imzaladılar.
  2. Gelecek 3 yılda 3 sanayi bölgesi açılacaktır
  3. OSB’lerde gelecek dört yılda en az 30.000 mesleki eğitim almış iş arkadaşlarına ihtiyaç var.
  4. Bu okullardan mezun olan öğrencilerimiz: Meslek Lisesi Diploması, Ustalık Belgesi, İş yeri Açma Belgesi ve EUROPASS yani Avrupa birliğinde çalışma belgesi alacaklar. Bir okuldan 4 belge birden veriliyor.

Peki ya okulu sevmeyen ancak çalışmayı, el işlerini seven öğrencilerimiz varsa onlar için neler yapılabilir dersek. Onlar içinde ciddi avantajlar var. Yani hem çalışıp hem okuyabilme fırsatları da var. Mesleki Eğitim merkezlerinden eğitim alma fırsatı;

  1. Tüm öğrenciler için 181 Dalda Meslek Eğitim alabilme fırsatı var.
  2. Ortaokul Mezunu Herkese Kayıt Fırsatı var.
  3. Bir Gün Okul, Dört Gün İşletmede Eğitim alınabiliyor
  1. Hem çalışıp hem para kazanma fırsatı var; 9,10 ve 11. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin %30, 12. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin %50’ si kadar maaş veriliyor.
  2. Üstelik iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılıyor
  3. Mesleki Eğitim merkezlerinden mezun olan öğrencilerimiz: Meslek Lisesi Diploması, Usta Öğreticilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Kalfalık belgesi alabilecekler.

Kendi çocuklarımızın geleceğini belirlerken Meslek Liselerini lütfen son tercih olarak belirlemeyin, hatta belki ilk tercihlerden biri olarak görün. Çocuklarınızın geleceği, Yalova’nın geleceği ve Türkiye’nin geleceği için meslek liseleri en önemli basamaktır. Haydi meslek lisesine...

Hangi mesleğe karar verirseniz verin, bunu yaparken dünyanın en iyi insanlarını takip edin ve kendinizi onlarla kuşatın. - Scott Weiss