Yalova’da güncel olarak var olan yedi adet OSB’miz vardı. Son duruma göre Kalıpçılık OSB iptal oldu ve artık OSB kaldı. YALOVA KOMPOZİT VE KİMYA İHTİSAS, YALOVA TARIMA DAYALI İHTİSAS (ÇİÇEKÇİLİK), YALOVA KALIP İMALATI İHTİSAS, YALOVA TAŞIT ARAÇLARI İHT.

YALOVA GEMİ İHTİSAS, YALOVA İMES MAKİNE İHTİSAS, YALOVA AVRASYA GİYİM

OSB’ler yapılıyor, kararlar alındı artık bu saatten sonra OSB’ler yapılmasın durdun diyebilecek bir seçenek yok. Yalova için en yakın 2023 ve sonrasında 2033 projeksiyonunda OSB’ler bizim vazgeçilmez bir parçamız olacaktır. Öncelikle OSB’leri neden istiyoruz ya da karşıt bir görüş olarak OSB’leri neden istemiyoruz? OSB’lerin Yalova’mıza ne tür katkıları olacaktır ya da Yalova için ne tür sorunları getirecektir? OSB’lerin pozitif ve negatif etkileri ne olacaktır? Eğer bu konuda bilgi sahibi olursak gelecek için nasıl vaziyet alabileceğimiz konusunda fikir sahibi olup ona göre vaziyet alabiliri hazırlık yapabiliriz.

Aslında hepimizin korkusu şu ki bizler halen OSB’ler konusunda hazırlıklı değiliz. Büyük bir çoğunluğumuz OSB’ler hakkı da ne hazırlık sahibiyiz ne de net bilgi sahibiyiz. Bu yüzden korkuyoruz. Kamuoyunun bir kısmı OSB’lerin gelecekte ne getireceği konusunda doğru bir bilgiye sahip olmadığı için OSB’lerin fayda getireceği konusunda tereddüt içindeyiz. Ya da daha önce tersaneler bölgesindeki tecrübelere dayanarak diyoruz ki bu OSB’ler gelecek ancak Yalova için yeterli olumlu katkı sağlamayacak bu OSB’lerin gelmesi Yalova’nın lehine değil aleyhine olacak.

OSB’lerin katkılarını-olumu yönlerini ve Olumsuz yönlerini zararlarını iyi belirmemiz gerekiyor. Yine OSB’lerden kaynaklanacak Fırsatlar- Tehditler ve nelere hazırlık yapmamız konusunda da ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor.

OSB’lerin birçok faydası var; Sanayi tesislerinin bir bölgede derli toplu olması tüm dünyada olduğun gibi Yalova için de ciddi bir olumlu etkidir. Bu her açıdan olumlu etki sağlayacak bir durumdur. Şehir planlaması, yapılaşma, sanayi tesislerinin kontrol edilmesi, gelişmesi vb. açısında ciddi olumlu katkı sağlayacaktır. Şehir ekonomisine katkısı olacaktır. Çevresel etkilerin azaltılıp düzenlenmesi ve yönetilmesi, bölük pörçük sanayi tesislerindeki çevresel olumsuz etkiler derli toplun OSB’ler ile daha iyi yönetilebilir ve sanayi tesislerinin çevresel olumsuz etkileri azaltılabilir.

Şehre istihdam sağlanması, Yalova için gelecek OSB’ler ile önümüzdeki süreçte 50 bin ve üzerinde istihdam sağlaması konusunda görüşler var. Yani bu demektir ki Yalova’da istihdam açığının büyük bir kısmı OSB’ler aile karşılanabilir. Yani doğru bir gelecek yönetimi doğru bir planlama ve hazırlık ile Yalova’nın en büyük sorunlarından biri olan istihdam OSB’ler ile karşılanabilir. Peki bunun için hazır mıyız, neler yapmalıyız?

İş arayanlardan % kaçı OSB’lerde çalışma için uygun?

İŞKUR bu konuda bilgileri ve çalışmaları var mı?

OSB’ler için gerekli meslek grupları nelerdir?

Uygun meslekler için şimdiden mesleki eğitim çalışmaları başladı mı?

Meslek lisesi ve diğer mesleki eğitim kurumları ve Üniversitenin bu konu le ilgili çalışmaları nelerdir?

OSB’ler için yan sanayi gelişimine Yalova sanayisine katkıları neler olacaktır?

OSB’ler için ne tür yan sanayi yan ürünler gerekecektir?

Küçük sanayi sitesi ve esnaflar bu konuda bilgi sahibi mi?

Küçük esnafı OSB’lerden katkı alması içi ne tür hazırlık yapmaları lazım?

Küçük sanayiciler ve esnaf ile OSB’ler arasında bir köprü kuruldu mu bilgilendirme ortak çalışma var mı?

YTSO esnaf odaları ve küçük sanayiciler ile OSB’ler arasında bir iş birliği çalışması yapıldı mı?

OSB ye gerekli yan sanayi parçalarını ve hizmetin Yalova ölçeğinde karşılanıp Yalova için olumlu ekonomik katkı sağlaması açsından ciddi bir çalışma yapıldı mı?

OSB’lerin Yalova için olası Olumsuz etkileri için neler yapmalıyız ya da neler yaptık

OSB’lerde Yalova il Ticaret Odası ve diğer kuruluşların payı düşük mü? Ne olmalıdır?

OSB’ler tarım arazilerini mi kamulaştırdı?

Hafriyat toprakları nerelere dökülüyor uygun alan var mı toprak dökümü çevreye zarar veriyor mu?

OSB’lerin çevresel etkileri ne olacaktır?

OSB’lere kesinlikle çevreye zarar vermeyen fabrikalardan mı oluşacak, karma OSB de olsa çevreye zarar verecek işletmelere gelecekte asla kurulmayacak mı?

Yeterli su kaynağımız var mı, OSB’ler su kaynağını nasıl ve nereden sağlayacaklar, Atık sularını nasıl değerlendirecekler?

Diğer atkılar çöp vb. nasıl değerlendirilecek?

Hem OSB içinde hem de olası bir durumda orman alanların sıçrayabilecek yangın konusunda nasıl bir önlem alınacak?

Enerji harcaması nereden karşılanacak ve yeterli bir enerji altyapısı var mı?

Minimum 200 bin ve daha üzerinde bir nüfus artışı konuşuluyor, OSB’ler kurulursa bu nüfus artışı Yalova tarafından nasıl karşılanacak ve yeterli kaynak var mı?

Belediyeler imiz bu artışa hizmet verebilecek mi?

Trafik zaten ciddi bir sorun, OSB sonrası oluşacak trafik?

Görüldüğü üzere OSB’ler ile ilgili cevaplanması gereken onlarca soru ve tereddüt var. Gerek korkularımızı ve kamuoyunun korkularını gidermek adına gerekse Yalova’nın gelecek vizyonu için doğru ve gerekli soruları sorup doğru cevapları da bulmak için bir an önce el ele verip çalışmalıyız.