Ehliyet almak için gerekenlerden biri öğrenim belgesi yani en az ilkokul mezunu olmak gerekiyor. Yine aynı şekilde akli yeteneklerinizin yerinde olması gerekiyor çünkü öncelikle bir ehliyet kursuna gidiyorsunuz ardından da sınava girerek başarılı olursanız direksiyon sınavlarına girerek başarılı olduğunuzda ehliyet alıyorsunuz. Bu demektir ki ehliyetiniz varsa ortalama bir IQ’nuz ve değerlendirme yapabilecek akli melekeleriniz yerindedir.

Dünyada ve ülkemizde aynı zamanda Yalova da araç park edilebilecek yerlerde standartlaşmış çok güzel bir uygulama var. Araç park yerleri her bir araç boyutuna uygun olarak beyaz ya da sarı renkli boyalar iler işaretlenmiştir. Yani araçları bu işaretli kısımların içerisine denk gelecek biçimde bırakmayı kolaylaştırmak için bu şekilde basit bir işaretleme yapılmıştır. Bu işaretleme kısaca şunu demektedir: ARACINIZI İŞARETLİ ALAN İÇİNE PARK EDİN. Bu çok basit hemen herkesin anlayabileceği algılayabileceği bir uygulamadır.

21. yüzyılda hemen herkesin akıllı telefonlar kullandığı dijital çağda araç park yeri işaretlemesini anlamayacak algılamayacak kişilerin olmadığını düşünüyorum. Peki tüm bunlara rağmen nasıl olur da araç parkı yapılırken bu çizgilerin dışında park etmek ya da iki araçlık çizgilerin ortasına park etmek gibi bir şey yapılabiliyor. İşlem bun kadar basitken neden bir insan iki araçlık yere park eder ya da nasıl böyle bir şeyi yapabilir diye düşünüyor insan. Böyle basit bir şeyi yapmamak ya da yapamamak birkaç şeyin göstergesi olabilir. Ya bu kuralı anlamayacak kadar akıl yoksunusunuzdur ya da başkalarını umursamayan saygısız birisi. Hatta bu konuda yapılmış bir kişilik testi şakası bile var.

Araçlar için çizgi olmayan yerlerde ise durum daha da vahim, hele mahalle aralarında park ederken kimseler park kurallarına araç arası mesafelerine hiç dikkat edilmiyor. Aslında biraz saygı bira bilgi ve anlayış ile her şey daha rahat ve sorunsuz olabilir. Park ederken başkasının da park edeceğini düşünerek araç arası park mesafesini ayarlayarak park etmek gibi ya da çok acil bir şekilde uygun olmayan bir yere park etmişseniz en azında aracınızın ön camına görünen bir yere bir telefon numarası bırakın ki acil bir durumda size ulaşılabilsin.

Ya da daha etkin bir uygulama olarak hatalı, yanlış kasıtlı park edenlere ciddi cezalar uygulanmalıdır. Yalova da dahil ülkenin her yerinde araç parkı ciddi problem olarak karşımıza çıkıyor, zaten araç park yeri bulmakta zorlanırken bu tür yanlışlarla hayatı daha da zor bir hale getiriyoruz. Kolay olanları neden zorlaştırıyoruz, neden doğru düzgün park etmiyoruz ya da edemiyoruz. Hatalı kasıtlı park edenlere önce para cezası verilmeli bu tür park hatalarına devam eden sürücülerin ise ehliyetleri belirli bir süre askıya alınmalıdır. Hatta sürücü kurslarında nasıl park edilir neden bu şekilde park edilir dersleri olmalıdır, sıvan sırasında da park yeri kullanımı park etme test edilmeli ve uymayanlara ehliyet verilmemelidir.

Başkalarının haklarına gösterdiğiniz saygın aynı zamanda kendinize gösterdiğiniz saygıyı ifade eder.