Pre diyabet, halk arasında gizli şeker olarak bilinir. Diyabet hastalığının habercisidir fakat her zaman diyabete dönüşür diyemeyiz. Pre-diyabet tanısı konulduğunda beslenmemizde ve özellikle yaşam tarzımızda yapacağımız değişikliklerle diyabet oluşumunu engelleyebilir, pre diyabeti ortadan kaldırabiliriz.

Kimi insan için gizli şeker önemsenmeyecek bir durum olsa da sağlığımız için oldukça önemli bir habercidir. Aslında bize söylediği şey çok basit “sağlığına dikkat etmemeye devam edersen yakında diyabet hastalığına yakalanacaksın ve geri dönüşü olmayacak.”

Pre-Diyabet Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Hastalık, kan şekerinin normal seviyelerden daha yüksek çıkması sonucunda anlaşılır. Diyabet tanısı konacak kadar yüksek değildir ancak normalin üzerindedir. Belirtileri diyabetteki gibi değildir. Gizli şeker denmesinin sebebi de budur çünkü kan şekeri değerinden başka bir belirtisi yoktur.

Bu sebeple pre-diyabet fark edilmediği sürece gizli şeker tanısı almış her üç kişiden biri Tip 2 diyabete yakalanır.

Nasıl Önüne Geçeceğiz?

  • İdeal kilo aralığında olun.

Yalnızca diyabet değil birçok hastalığa sebep olabilecek kilo artışına dur demelisiniz. Bulunduğunuz kilodan 5-10 kg bile aşağıya inseniz diyabet riskinde büyük ölçüde azalma sağlamış olacaksınız. Aşağıda sayacağımız maddeleri hayatınıza dâhil ederek bunu başarabilirsiniz.

  • Hareketlerinizi arttırın.

Her gün düzenli yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. Havalar ısınmaya başlıyor, temiz havada yürüyüş yapmanın keyfine varın. Günde 30 dakika tempolu şekilde yürüyerek diyabet dâhil birçok hastalığa engel olabilirsiniz. Pandemi döneminde yürüyüş yapacağınız yerlerin kalabalık yerler olmamasına dikkat edin. Eğer öyle bir ortamınız yoksa evde yapacağınız egzersiz hareketleri faydalı olacaktır.

  • Doymuş yağı azaltın.

Hayvansal besinlerden uzak durun. Özellikle kırmızı et, tereyağı gibi besinlerin tüketimini azaltın. Kolesterol artışına, kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilecek doymuş yağı sınırlandırın.

  • Sebze meyve tüketimini arttırın.

Sebze meyve lif içeriğinden dolayı daha uzun süre tok kalmamızı sağlayacak, kan şekerimizi dengede tutacaktır. Aynı zamanda bolca vitamin mineral içerirler. Böylece bağışıklık sistemimizi güçlendirirler. Aynı şekilde lif içeriği zengin olan tam buğday ürünleri, yulaf, baklagiller, kavrulmamış kuruyemişler beslenmeye dahil edilmelidir.

  • Su için.

Su hayatımızın vazgeçilmezidir, yaşamsal fonksiyonları yerine getirebilmemiz için su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Metabolizmayı hızlandırmak için de su oldukça önemlidir. Bu sebeple günde 8-10 bardak su içmemiz sağlığımız için faydalı olacaktır.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.