Programa AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından projenin sunumunu gerçekleştiren proje sorumlusu Ayten Alp; “Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından engelliliğin nedenlerinin önlenmesine yönelik hazırlanan “Bende Duymak, Görmek, Yürümek İstiyorum” projesi ile annelerde ve anne/baba adaylarında bebeklerini ilk üç ayda işitme ve görme muayenesi ile kalça ultrasonu çekimi için hekime götürme alışkanlığı kazandırmak hedeflenmiştir. Anne ve anne/baba adaylarına işitme, görme kaybı ve gelişimsel kalça displazisinin erken tanı ve tedavi konusunda bilinçlendirerek, çocuklarda oluşabilecek engelliliği önlemek, tedavi giderlerini azaltarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak, iş ve iş gücü kaybını önlemek, topluma bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı bireyler kazandırmak amaçlanmıştır.

Bu kapsamda; Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından il ve ilçelerde kurulan eğitim ekipleri ile liselerde öğrencilere, Toplum Sağlığı Merkezleri gebe sınıflarında gebelere, aile hekimlikleri de bölgelerindeki gebelere farkındalık ve eğitim çalışmaları yapmışlardır.

Proje 1 yıllık olup bu sürede; 1320 gebeye, 1504 lise son sınıf öğrencisine ulaşılmış ve çalışma sonucunda; Göz hekimi tarafından muayenesi yapılan bebek sayısı 886, şaşılık, astigmatizm, miyop tanısı alan bebek sayısı 10, işitme testi yapılan bebek sayısı 2778, referans merkezine sevk edilen bebek sayısı 14, gelişimsel kalça displazisi muayenesi yapılan bebek sayısı 2782, GKD + olan bebek sayısı 4 olarak belirlenmiştir “ dedi.

Ayten Alp’in sunumunun ardından projede emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür belgesi verildi. Haber: Sezgin Altınel