Özel Yalova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ciğerim,  gebelik haberini alarak sevinen çiftler öncelikle haberin duygusal karmaşası içinde biz kadın doğum uzmanlarına geldiklerinde akıllarında bir sürü soru ile gelirler. Ultrason muayenesinde gebelik görüldüğünde ve kalp duyulduğunda tüm bu sorular unutulur.

        Gebeliğin ilk ayları hamileliğe alışma dönemidir. Hem fiziksel, hem duygusal hata yapar mıyım?. İlk muayene ne zaman olmalı? Kadın  gebe olduğundan şüphelendiği veya gebe olduğunu idrar testi ile gördüğü anda kendisine güvenebileceği bir gebe takip ve doğum yapabileceği ekip seçmeli.

         Muayene normal tanışma ile başlar ve ilk önemli soru en son adet tarihinin başlangıç günüdür. Çünkü bu tarih bize gebelik haftası  ve doğum ne zaman olacağı konusunda genellikle en önemli bilgileri verir. Eğer daha önce yaptırmadıysanız sizden doktorunuz bazı kan ve idrar testleri ister. İlk haftalarda rahim büyümesine ve gebeliğin rahim içine yerleşmesi kasık ve bel ağrısı (kasılmalar) olur. Devamlı bir uyku hali, halsizlik, ağlama hissi, sık idrara gitme isteği, bazen kabızlık ve mide bağırsak sisteminde sıkça gaz şikayeti, duygusal olarak hassaslaşma ve ağlama meyilli, gergin olma,memelerde büyüme ağrı ve hassaslaşma, baş ağrısı…. sıkça yaşanmaya başlar. Eğer bütün bu şikayetler dinlenme ile veya tuvalete gitmeyle geçmiyor ise doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Baş ağrısı başlangıç haftalarında normal olabilir. Ancak devam eder ve şiddetleri ise nöroloji doktoru ile görüşmelidir. Gebelik boyunca mutlaka

Kullanılan ilaçlar kadın doğum uzmanı kontrolünde danışmanlığında alınmalıdır. Gebelik boyunca cinsel hayatınız devam edebilir.

      12. haftanın sonunda bebeğimiz artık 6-7 cm boyunda ve ortalama 12-14 gram ağırlığındadır.

       İLK ÜÇ AYDA BESLENME; Gebelik oluşmasından ilk 12. Gebelik haftasına kadar vücutta pek çok hormon yüzlerce kat artar buda anne adayımızda bulantı, kokulara hassasiyet, kusma gibi problemleri oluşturabilir. 12. haftadan sonra ise hormonlar daha sabit seyrettiğinden bu tip şikayetler düzelir.

         Anne adayımız sık aralıklarla, az miktarda beslenmelidir. Yağsız kokusuz, baharatsız ve sindirimi kolay beslenme tercih edilmelidir. Tuzlu ve kuru atıştırılmalıklar aralarda bulantıyı rahatlatacaktır.Anne adayımız balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, taze sebze meyve yemeli ancak bu besinlerin maddelerine karşı hassasiyet gelişti ise ve bulantıyı arttırıyor ise kendisini zorlamamalıdır. Raf ömrü uzun hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. (sosis, salam, … hazır et ürünleri…)

Sonuç olarak; anne adayımız az miktar ve sık öğün aralarını tercih etmelidir. Yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, leblebi gibi atıştırmalıklar faydalı olacaktır.Bu dönemde istediği herşeyi yiyebilir ancak zorlanmadan ve zararlı olabilecek hazır gıda tercih edilmemeli, aç kalınmamalıdır.Kilosu fazla olup, normalde kilo vermekte zorlanan anne adayları bu dönemde “kolay kilo veriyorum ne güzel” diyerek kilo vermemeli. ilk üç aylık dönemde anne adaylarımız kilo almak zorunda değilsiniz, ancak kilo vermemek, sağlıklı kalmak için gayret etmelisiniz.