Karizma İş Merkezi, YÜSEM Konferans salonunda gerçekleştirilen panelde vatandaşlar merak ettikleri konularda uzmanlar tarafından bilgilendirildi. Panelde diyabet hastalığı, diyabetin ilaç tedavisinde yenilikler, diyabette fiziksel aktivite ve egzersiz, diyabette akıllı teknolojiler, diyabette beslenme ilkeleri, konu başlıkları altında ele alındı.

Diyabette ilaç tedavisi

Diyabettin ilaç tedavisinde yenilikler konu başlığı altında sunumlarını gerçekleştiren Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can, diyabet ve “dapagliflozin” adlı ilaç hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Diyabet tedavisinde egzersiz önemli

Yaptığı konuşmasında Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fahri Köroğlu diyabet tedavisinde egzersizin önemine değindi. Diyabet rahatsızlığı yaşayanların egzersiz sayesinde oluşabilecek komplikasyonları önleyebileceklerini, kardiyovasküler risk faktörlerini azaltabileceklerini, kilo verebileceklerini, psikolojik olarak iyi hissedeceklerini söyledi. Konuşmasını sürdüren Köroğlu diyabet tedavisinde en etkili yöntemin egzersiz olduğunu belirtti. Köroğlu diyabet hastaları için ideal egzersiz programını katılımcılarla paylaştı.  Köroğlu’nun tavsiye ettiği programa göre, diyabet rahatsızlığı olan bir kişinin haftada en az 3 gün egzersiz yapması gerekiyor. İdeal programa göre 5-10 dk ısınma ve esnetme hareketlerinin ardından 30-60 dakika arası tempolu yürüme, koşma, bisiklet gibi aerobik ve düşük yoğunlukta egzersiz yapılmalı. Ardından 5-10 dk aralığında soğuma esnetme ile egzersiz bitirilir.

Gittikçe gelişen teknoloji

Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanı Uzm. Dr. Savaş Karataş diyabette gelişen teknoloji hakında katılımcıları bilgilendirdi. Dr. Karataş diyabet kontrolü için dört basit adım olarak sağlıklı beslenme planı, düzenli egzersiz, ilaçların önerildiği gibi kullanılması, düzenli sağlık kontrolü yapılması gerektiğinden bahsetti.

Diyabette beslenmenin önemi

Diyabette beslenme ilkeleri konu başlığı altında sunumlarını gerçekleştiren Diyetisyen Mert Aşit düzenli beslenmenin gerekliliğine dikkat çekti. Ardından katılımcılar arasında bulunan Ertürk Ünlü, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Recep Hayri Eren ve Diyetisyen Mert Aşit’in ricasıyla kürsüye gelerek diyabetle nasıl başa çıktığını esprili bir dille katılımcılarla paylaştı.  Ünlü yaptığı konuşmasında düzenli beslenme ve egzersizin yararlarına sık sık değindi.

Kısa bir konuşma yapan Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Recep Hayri Eren’de aynı şekilde düzenli beslenme ve düzenli egzersizin faydalarına değindi. Katılımcılara düzenli egzersiz yapmalarını tavsiye etti.