‘Dünya Aşı Haftası’ hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, “Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılından itibaren her yıl nisan ayının son haftasını Dünya Aşı Haftası olarak belirlemiştir. Ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolleri GBP (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) kapsamında yürütülmektedir. Bağışıklama konusunda toplumda farkındalık ve sağlık personelinde duyarlılık artırmak, 5 yaş altı eksik aşılı çocukların aşılarını tamamlamak ve riskli erişkin gruplarda talebi artırmak amacıyla çeşitli faaliyetlerin düzenlendiği bir haftadır. Bu yılki aşı haftasının hedefi, ulusal GBP hedeflerimize ulaşılması, ulaşılan hedeflerin sürdürülmesidir. Her çocuk hayata sağlıklı bir başlangıç yapmayı hak eder.   

      Aşı insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğine sahip virüs veya bakterilerin hastalık yapma özelliğinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşı insanları hastalık ve kötü sonuçlarından korumak için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut aşı ile mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaştığında bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Aşılanan kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkları ve ölümleri önlemeye yarayan en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır” dedi.

Kaşıkcı, ‘Son aşılarla birlikte 13 hastalığa karşı çocuklarımızı koruyabilmekteyiz’

    Geliştirilmiş Bağışıklama Programı GBP’nin amacı hakkında Kaşıkcı, “Aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, menenjit ve zatüre hastalıklarına karşı aşı ile koruma sağlanır. Ulusal aşı takvimine aldığımız son aşılarla birlikte aşı ile önlenebilir hastalıklardan 13 hastalığa karşı çocuklarımızı koruyabilmekteyiz.

   Temel amaç; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır. Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit ve ücretsiz olarak yapılması anlamını vurgular. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır” dedi.

Zamanında ve uygun aralıklar önemli

    Kaşıkcı, “Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk belirlendiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla, kronik hastalıklardaki (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb)  meydana gelen artış, erişkin bağışıklamasının önemini ortaya koymuştur.

    22-28 Nisan Dünya Aşı Haftası vesilesiyle aşılamanın önemini her fırsatta vurgulamak, çocuklarımızın aşılanmasını sağlamak, sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştırmak hedeflenmektedir. Unutulmamalıdır ki aşı bireysel bir hak olduğu kadar toplumsal bir sorumluluktur” dedi.