Özkan, tedavi tekniğinin kolay olduğunu fakat ehil olmayan kişiler tarafından uygulanmasıyla ciddi sorunlar oluşabileceğini belirtti.

Özel Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Aydın Özkan, yaptığı yazılı açımlamada;“Artrit, bilinen adıyla kireçlenme, diz eklem kıkırdağının parlak ve pürüzsüz yapısının ve eklemin fonksiyonlarının bozulmasıdır. Kireçlenmelerde, kıkırdak yapı ile birlikte menisküslerde yırtıklar ve kemik çıkıntılarının oluşumu beraber görülür. Diz ağrısı ile belirti verir ve zaman içinde eklem hareketleri kısıtlanır ve ilerledikçe bacaklar eğrilmeye başlar. En ileri dönemlerde hastalar zorunlu ihtiyaçlarını bile güçlükle giderirler.

Kireçlenme ilerleyici bir hastalıktır. Yakınmalar zaman zaman azalsa veya geçse de yıllar içinde problemler artacaktır. Kireçlenme tanısı, doktorunuz tarafından, sizin anlattıklarınız doğrultusunda, ayakta çekilen diz röntgenleri ile konulur. Başlangıç dönemlerindeki kireçlenmelerdeMR incelemeleri de yararlıdır.

Eklem içine küçük bir delikten yerleştirilen kamera ile görüntünün monitöre aktarılması ve yine küçük bir delikten sokulan cerrahi aletlerle monitördeki görüntü izlenerek gerçekleştirilen 'Artroskopik Cerrahi', hafif ve orta dereceli kireçlenmelerde başarılı sonuçlar alınabilen bir yöntemdir. Artroskopik cerrahide kullanılan cerrahi aletler kalem ucu büyüklüğündedir. Diz Artroskobik cerrahisi yarım santimlik 2 küçük delik açılarak gerçekleştirilir. Kireçlenmelerde artroskopik cerrahi ile diz içindeki hasarlı kıkırdağın, yırtık menisküslerin temizlenip düzeltilmesi yapılır. Sık kullanılan ve kıkırdak-menisküs düzensizliklerini tıraşlayarak düzeltmeye dayanan bir yöntemdir. Burada yeni kıkırdak oluşumu söz konusu değildir. Sadece yüzeylerin düzeltilmesi ile sürtünmeyi, aşınmayı ve ağrıyı azaltmak amaçlanır. Kolay bir teknik olmakla birlikte çok nazik yapılması gereken bir işlemdir. Ehil olmayan ellerde uygulanması aşırı kıkırdak kaybı ile daha fazla probleme neden olabilir.

Hastalar cerrahinin ardından bir gün hastanede tutulmakta ve sonrasında evlerine yollanmaktadır. Ameliyat sonrası ağrı olmamakta, ameliyattan hemen sonra hasta koltuk değneği kullanmadan direkt bacağına yük vererek yürüyebilmekte ve merdiven inip çıkabilmektedir. 3 gün buz uygulaması ve ev istirahatı sonrası hastalar 10-20 günde günlük işlerine geri dönebilmektedir. Hastalar yürüyüşe 4-6 haftada başlayabilmekte ve spora ikinci ve üçüncü ayın sonunda dönmektedir” dedi.