Op. Dr. Özgür Gözpınar, “Yaz aylarında aileler tatile özel araçlarıyla çıkmayı tercih ediyor ve trafik yoğunluğu normalden fazla oluyor. Araç kullanırken trafik kuralları kadar önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da görüş kalitesi… Rahat ve güvenli bir sürüş için, sürücülerin gözünün devamlı yolda ve dikkatinin tam olması gerekiyor. Uykusuzluğun ve yorgunluğun gözlerde karıncalanma ve kapanmaya sebep olarak, hayati tehlikeye yol açabilir. Uzun yolda konforlu bir sürüş için kişiler seyahate çıkmadan, göz muayenesi yaptırmalı ve kendilerini fiziki olarak yeterli hissetmediği sürece araç kullanmamalı” diye konuştu.

Her 2 saatte gözler 15 dakika dinlendirilmeli

Uykusuzluk ve yorgunluk da gözlerin karıncalanmasına ve kapanmasına sebep olarak, hayati tehlikeye yol açabiliyor. Belli bir noktaya odaklamakta güçlük çeken ve ara ara kapanan gözler, sürücülerin araba hakimiyetini kaybetmesine neden olduğunu belirten Op. Dr. Özgür Gözpınar, “Sürücüler, uzun seyahatlerde her 2 saatte veya 200 kilometrede bir 15 dakika mola vermeli ve gözlerini dinlendirmeli. Günlük 8 saatten fazla araba kullanmamak gerekiyor. Özellikle geceleri uyumaya planlanan insan yapısı nedeniyle, gece sürüşlerinde hem mola süresi uzatılabilir, hem de temiz hava ve kahve gibi uyaranlarla dikkat artırılabilir’’ dedi.

“Araba kullanmadan önce sağlıklı gördüğünüze emin olun”

Araba kullanırken duyuların sağlıklı olarak çalışması gerektiğini belirten Gözpınar, “Yolculuk halindeyken sürücüler, kişisel ve çevresel kaynaklı görüş sorunları yaşayabiliyor. Gözü bloke ederek dikkatin dağılmasını sağlayan faktörleri; telefon ile konuşmak, mesaj yazmak, navigasyonla ilgilenmek, araç içindeki diğer yolcularla ilgilenmek, yemek-içmek veya müzik dinlerken dalmak olarak sıralayabiliriz. Direkt gözün görmesini etkileyen faktörler ise; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarının düzeltilmemiş olması, kullanılan gözlük camlarının buğulanması ve yansıma yapması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Sürücülerin farkında bile olmadığı göz bozuklukları kazalara sebebiyet verebiliyor. Katarakt ışık halelerine sebep olarak, bulanık görmeye neden olabiliyor. Şeker hastalığına ve diğer retina bozukluklarına bağlı sebepler de gözleri rahatsız ederek, sürüşe etki edebiliyor. Göz kuruluğu olan ve yakın zamanda lazer ameliyatı geçirmiş kişilerin gözleri bulanıklığa daha meyilli oluyor. Gözlerinden operasyon geçiren kişiler, araba sürmek için doktorundan gerekli izinleri almalıdır. Düşük numaralı olsa bile hafif görme bozukluğu olan kişilerin loş ve karanlık ortamlarda mutlaka gözlük kullanmaları gerekiyor. Güneşe ve araba farlarına hassas olan sürücüler, bunlara uygun filtreli gözlükleri sürüş sırasında mutlaka takmalıdır’’ diye ekledi.