Aresol sistemi tasarım yaparken önemli bazı kriterleri dikkate almak gerekir. Bir AEROSOL söndürme sistemi tasarlamak ve hesaplamak için aşağıdaki adımlar atılmalıdır:

  • Alanın nasıl kullanıldığını ve zemin, tavan ve duvarların yangına dayanıklı olduğunu belirleyin.

· Alanın içindeki malzeme ve yanma -yanıcılık tehlike sınıflandırmasını belirleyin.

· Korunan alan içindeki maddeler ve maddeler için uygun tasarım yoğunluğunu belirleyin.

· Tehlike muhafazasının sızıntı potansiyelini belirleyin.

· Korunan alanın geometrik boyutlarını belirle (hacim, toplam alan, uzunluk, genişlik ve yükseklik; Korunan ekipman büyüklüğü toplam hacimden düşülmez).

· Oda içinde büyük engellerin olup olmadığını belirle.

· Sızıntı veya tıkanıklıkları telafi etmek için ilave bir işçilik gerekip gerekmediğini belirleyin.

· % 30 emniyet katsayısını ve diğer düzeltme katsayılarını (varsa) dahil edin.

Sızdırmazlık sağlanmış alanlarda, temel olarak Gerekli aerosol söndürücü miktarının belirlenmesi aşağıda belirtilmiş olan faktörlere bağlıdır;

1-Yangın çeşidi

2-Ortamın toplam hacmi

3-Ortam içindeki vantilasyon

4-Atmosferik basınç

5-Oda içinde muhafaza zamanı ( Aerosolün oda içerisinde kalma zamanı)

  Sıcak aerosol söndürücüyle korunan alan veya hacim 500 m veya 2000 m'ten az olmalıdır. G2 ve G3 sıcak aerosol oluşturucu ajanların çalışma sıcaklığı,% 90'dan daha düşük bağıl nemde -20 ila 55 ° C arasında değişmektedir ve korunan oda,% 0.6'dan daha düşük ve açma yoğunluğuna sahip olmalıdır. Açılma yoğunluğu% 0.6'dan büyükse, başarılı bir yangın söndürme için bloke edici cihazlara ihtiyaç vardır. Burada Aerosol söndürme sistemleri için gereken miktar hesaplarından iki farklı hesap yöntemini inceleyebiliriz.

K ve S tipi yangın söndürme ajanları için, yukarıda belirtilmiş olan sınırlı alanlarda yangın söndürme maddesi miktarı aşağıdaki formül ile hesaplanabilir.

  M=  C*K*V Formüldeki , M gerekli aerosol miktarını (kg) ,  C  aerosol oluşturucu ajanın etkili yangın söndürme konsantrasyonunu (kg / m), V ise koruma altındaki hacim (m) ve K, hacim düzeltme  katsayısıdır. K ve C yangın türlerine ve korunan hacme bağlıdır.

C değeri K-tipi

C değeri S-tipi

K değeri K-tipi

K değeri S-tipi

Katı Yangınları

0.1 kg/ m

0.1 kg/ m

Elektrik Odaları

N/A

0.13 kg/ m

Tünel ve Jeneratör Odaları

0.14 kg/ m

0.14 kg/ m

Hacmi V< 500 m kadar alanlar

1

1

Hacmi 500 ≤ V< 1000 m arasındaki alanlar

1,1

1,1

Hacmi V≥ 1000 m büyük alanlar

1,2

1,2

Yine bilinen belgeli üreticilerin Aerosol miktarı hesabı için kullandığı temel hesaplama formülü aşağıdaki gibidir:

M = V x D

M=Gerekli yangın söndürücü miktarı (gr cinsinden)

V=Ortamın hacmi m

D=Söndürme uygulama yoğunluğu (design application density) gr/m

D=Söndürme uygulama yoğunluğu (extinguishing application density) x güvenlik faktörü (1.3) ( NFPA 2010, CEN/TR 15276 1/2, ISO DIS 15779)

Yangın Sınıfları

Aerosol Yoğunluğu

Tasarım Yoğunluğu

A Sınıfı Yangınlar

76,4 gr/m

99,32 gr/ m

B Sınıfı Yangınlar

55,4 gr/ m

72,02 gr/ m

C Sınıfı Yangınlar

55,4 gr/ m

72,02 gr/ m

Elektrik Kaynaklı Yangınlar

49,8 gr/ m

64,74 gr/ m

F sınıfı Yangınlar

80,83 gr/ m

105,08 gr/ m

Sızdırmazlık sağlanmamış ise ya da diğer güvenlik faktörlerinin yoğun olduğu alanlar için ise daha detaylı hesaplamalar yapmak gerekir bu ise başka ek formüller ile hesaplanır.

Not :  Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Hot Aerosol Fıre Extınguıshıng Agents And The Assocıated Technologıes:A Revıew ,Xiaotian Zhang, Mohd Halim Shah Ismail, Fakhrul-Razi b. Ahmadun, Norhafizah bt. Hj. Abdullah ,Choi Hee

Practice of Use of Aerosol Extinguishing Agents Obtained by Combustion of Propellants ,A.N. BARATOV , N A BARATOVA , Y A MYSHAK , 0 Y MYSHAK

Effectiveness of Hot Aerosol Extinguishing Agent in Suppressing Oil Fires …….. W.-F.Zheng, A.-H.Liu, L.Zhang,Q.-W.Li, X.-Y.Lin,R.-M. Pan

Pyrogenıc Aerosol Fıre Suppressants:Engıneerıng Of Delıvery Systems And Corrosıon Analysıs. Juan Vitali, Charles Kibert, lames Akers

The Physicochemical Properties of SFE Fire Suppressant Athmosoheres in Toicity …. Kimmel , Smith ,Reboulet , Still , Carpenter

ISO 15779:2011 – Condensed Aerosol Fire Extinguishing Systems - physical properties and system design , NFPA 2010 - Standard for Fixed Aerosol Fire Extinguishing Systems , UL 2775 - Standard for Fixed Condensed Aerosol Extinguishing System Units , KIWA BRL-K23001/02 , Evaluation Guideline for aerosol fire extinguishing , An Evaluatıon Of Aerosol Extınguıshıng Systems For Machınery Space Applıcatıons US COST GUARD , IMO MSC/Circ.1270 Revısed Guıdelınes For The Approval Of Fıxed Aerosol Fıre-Extınguıshıng Systems Equıvalent To Fıxed Gas Fıre-Extınguıshıng Systems, As Referred To In Solas 74, For Machınery Spaces.

Areosol üreticilerinin herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları