Aerosol sistemi kurulacak alanlarda sızdırmazlık sağlanmamış ise yada diğer güvenlik faktörlerinin yoğun olduğu alanlar için ise daha detaylı hesaplamalar yapmak gerekir  bu ise başka ek formüller ile hesaplanır.

M= K*K*K*K*V*c*S    , formülünde ; M = Tehlike tipine göre gram cinsinden gereken toplam aerosol kütlesi. K= aerosol dağılımının korumalı muhafaza üniformitesine göre katsayı. K = hesaplanan kaçak oranına ve korunan hacim için kaçak dağılımına dayalı katsayı. K = kablo tünelleri için spesifik parametrelere dayanan katsayı. K = yükseklik veya sıcaklık için spesifik parametrelere dayalı katsayı. V = korunan alanın metreküp cinsinden toplam hacmi. c = metre cinsinden gram cinsinden tehlike sınıfını söndürmek için gerekli olan aerosolün söndürme faktörü. S = Uluslararası Standartlara göre 1.3 güvenlik faktörünü ifade etmektedir.

Sızdırmazlık sağlanmış ve güvenlik katsayıları gerekli değilse temel hesaplama formülü kullanılır ancak  bazı durumlar için, aşağıdaki etkilerin düzeltilmesi için ekstra düzeltme katsayıları (K) kullanılmalıdır:

  • Söndürme yapılacak alandaki açıklıklarından sızıntı

· Yüksekliğin etkileri

· Sıcaklığın etkileri

  • Havalandırmanın etkileri

V  /Hacimde – Korunan alandaki açıklıklarda hesaba katılarak sızıntı oranı hesabı şu şekilde yapılır.Kapalı bir alan için tasarlanmış  aerosol sistemi, kapatılamayan açıklıklara sahip bir alan için tasarlanırsa . Özellikle tavandaki ve alanın daha yüksek kısımlarındaki açıklıklar, yoğunlaşmış aerosolün kaçmasına sebebiyet verecektir.

V = ( S AA100 %,  Formüldeki  V - sızıntı oranı% , S A = kapatılmamış açıklıkların alanı toplamı [m2] , A = zemin ve tavan dahil olmak üzere sınırlayıcı yapının toplam yüzey alanı [m2] göstermektedir.

K Katsayısı  : Korunan muhafazanın yüksekliğine göre aerosol dağılımının uniform olmamasına dayanan oran aşağıdaki gibi belirlenebilir:

Yükseklikler

K - V> %1

< 3,5 Mtr

1

3,51 - 5.0 Mtr

1,15

5,01 - 8.0 Mtr

1,25

< 10,0 Mtr

1,4

K Katsayısı : sızıntı yapan parametre (δ)  ile korunan muhafazadaki sızıntı dağılımı arasındaki ilişki aşağıdaki formül ile belirlenir.

d =( S AVFormüldeki  , δ : Kaçak parametresi mS A Kapatılmamış alanların toplamı mV : Toplam korunacak hacim mgösterir.

Sızıntı dağılımının % olarak hesabı yapılması gerekirse , aşağıdaki formül kullanılır.

ψ =( AS A100 % Formüldeki   ψ:Sızıntı dağılımı, sürekli olarak kapatılmamış açıklıkların alanın üst yarısındaki oranıdır.Korunan alan (A), sürekli olarak kapatılmamış açıklıkların toplamı [%]. A = korunan muhafazanın üst yarısında sürekli olarak  kapatılmamış açıklıkların yüzey alanı [m2] , S A kapatılmamış açıklıkların alanı toplamı [m2].

K katsayı değerleri için daha önceden üreticiler ve tasarımcılar tarafından yapılmış  değer tabloları mevcuttur , K katsayısı bu tablolardan alınabilir.

KKatsayısı ;  Katsayı K için aşağıdaki değerler kabloların yerini, yönünü ve işlev hatalarını telafi etmek için kullanılabilir , K katsayısı aşağıdaki tablodan seçilir.

K  katsayısı Yükseklik – Sıcaklık ile ilgili parametreler şu şekilde değerlendirilir.

Yüksekliğin etkileri : Aerosol jeneratörlerinin tasarım hesaplamaları, standart deniz seviyesi basıncından (1,013 bar mutlak) % 11'den daha fazla (yaklaşık 1.000 m'lik yükseklik değişikliğine eşdeğer) değişen ortam basınçlarını telafi edecek şekilde ayarlanmalıdır. Ortam basıncı, korunan hacim yükseklikten , basınçtan veya hava koşullarına bağlı barometrik basınç değişimlerindeki değişikliklerden etkilenir.

Deniz seviyesinin üzerindeki yükselmelerde, yoğunlaşmış aerosol, düşük atmosferik basınç nedeniyle daha spesifik bir hacme genişler. Bu nedenle, deniz seviyesi koşulları için tasarlanmış bir sistem, aynı tasarım faktöründe, deniz seviyesinin üzerindeki yüksekliklerde daha yüksek bir kapsama sağlayacaktır. Bununla birlikte, yangın söndürücü miktarında bir azalma daha düşük yangın söndürücü performansına neden olabileceğinden dolayı böyle bir tasarım tavsiye edilmez.

Deniz seviyesinin altındaki değerler için, yoğunlaştırılmış aerosol, atmosfer basıncının artması nedeniyle daha düşük spesifik bir hacme sıkışabilir. Bu, deniz seviyesi koşulları altında elde edilenle karşılaştırıldığında daha düşük kapsama alanıyla sonuçlanabilir, ancak yüksek hız ve yüksek aerosol salınımı nedeniyle ortaya çıkma olasılığı düşük olmalıdır.

Deniz seviyesinin altındaki yükselmelerde, daha düşük bir kapsama alanı sağlamak  için deniz seviyesi koşullarında belirtilen miktar artırılmalıdır. Deniz seviyesinde belirlenen tasarım faktörü, doğru değerleri elde etmek için düzeltme katsayısı (Kx) ile çarpılmalıdır.

Not: Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.