Belediye Başkan Yardımcısı Güleç’in açıklamalarına yanıt veren Yalova AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ali Rıza Alkış yaptığı yazılı basın açıklamasında; “Gökçedere 2 Barajı zamanı geldiğinde planlandığı şekilde yapılarak Yalova halkının hizmetine sunulacaktır.

            Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Halit Güleç, Gökçe 2 Barajının yapımından vaz geçildiği ve bu nedenle Yalova’nın susuz kalacağı yönünde basına bir açıklamada bulunmuştur.

            Yapılan bu açıklama yanlış bilgilenmeye dayalı değilse kamuoyunu yanlış yönlendirmeye matuf maksatlı bir açıklamadır.

            Konu ilgili makamlardan soruşturulmuş ve bu haberin gerçekle bir ilgisinin olmadığı görülmüştür.

            Dsi Bölge Müdürlüğünden alınan yazılı açıklamaya göre konunun aslı aşağıdaki gibidir:

            “Yalova İli içme suyu ihtiyaçları hali hazırda işletmede olan Gökçe Barajından 36,3 hm3/yıl olarak karşılanmaktadır. Buna göre yıllık su potansiyeli  65 hm3/yıl olan Sellimandıra deresinin Gökçe Barajındaki regülasyon oranı %60 olarak değerlendirilmektedir. Baraj regülasyon oranının düşük olması nedeniyle Sellimandıra deresi üzerindeki suyun verimli olarak kullanılabilmesi adına Gökçe Barajının membasında yapılacak GÖKÇE 2 Baraj tesisi vasıtasıyla tüm bu sular düzenlenerek hizmet alanına verilmesi düşünülmüş ve dere üzerine Akım Gözlem İstasyonu kurularak ölçümler başlatılmıştır.

            2014 yılında yaşanılan kuraklık sonrasında Bölge Müdürlüğümüz tarafındanKurtdere üzerindeki Regülatör(Çevirme Yapısı) yardımı ile alınan sular ortalama 650 l/s kapasitesinde projelendirilen 710 mm çapında ve yaklaşık 7480 m uzunluğundaki iletim hattı ile öncelikle arıtma tesislerine ve artan akımların ise Gökçe Barajı rezervuarına derive edilmesi, bu derivasyon tesisleri ile yılda 13,00 hm3suyun çevrilmesi planlanmış olup 2014 yılında inşa edilerek işletmeye açılmıştır.

Kurtdere üzerinde çevrilen sularla birlikte halihazırda Yalova ilimize yılda 49,3 hm3 su tahsisi yapılmıştır. Şu anda mevcut tesislerYalova iline saniyede 1,56 m3 su verme kapasitesine sahiptir.

Bölge Müdürlüğümüz tarafından Ön inceleme çalışmaları tamamlanan ve Planlama ihale aşamasında olanKınalı ve Karadere Barajlarıile ;Yalova iline ait doğudan batıya doğru Tokmak,Kaytazdere, Altınova, Çavuşçiftliği,Tavşanlı,Taşköprü,Çiftlikköy,Sultaniye arasındaki hatta bulunan yerleşimlerin 2065 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyaçları karşılanabilecektir.Yapılması düşünülen bu barajlarımızın faydası tamamen Yalova ilimize ait olacaktır. Planlanan Barajlarımızdan alınan sularyeni yapılacak bir arıtma tesisi vasıtasıyla mevcut Gökçe barajından gelen sisteme entegreolacak ve yılda 12 hm3 içmesuyu arza sunulabilecektir. Ayrıca bu barajlarımızlaTürkiyenin önemli Kivi üretim merkezlerinden biri olan Yalova ilimizde Karadere ve Soğuksu köylerine ait yaklaşık 7930 da (bürüt) tarım arazinin de sulanması planlanmaktadır. Kivi üreticileri için önemli olan ve takip edilen bubarajların yapılması önem arz etmektedir.

Sisteme yılda 12 hm3 içme ve kullanma suyu faydası olacak olan ve etüt çalışmaları  devam eden GÖKÇE 2 barajı ile aynı içmesuyu faydası sağlayan ve Yalova ilimize yılda 12hm3 içme-kullanma suyu sağlaması dışında ayrıca 7930 da tarım arazisini sulayacak olan ara done ve etüt çalışmaları tamamlanan ve Ön İnceleme Raporu hazırlanan Kınalı-Karadere Barajlarının yapımına öncelik verilmiştir.Haberde belirtildiği gibi yapılması düşünülen GÖKÇE 2 barajında herhangi bir iptal konusu olmayıp ana done toplama ve etüt çalışmaları devam etmektedir.Bu çalışmaların tamamlanmasına müteakip nüfus ve ihtiyaç projeksiyonuna uygun biçimde GÖKÇE 2 Barajı ile ilgili çalışmalar başlatılacaktır.Yalakdere havzasından ayrıca İzmit ilimizin içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için Avcıdere ve İhsaniye Barajları planlanmış olup aynı havzada yapılması planlanan Kınalı ve Karadere Barajlarının faydası yukarıda bahsedildiği gibi tamamen YALOVA ilimize ait olacaktır.

Bu çalışmaların dışında gelecek yıllardaki ihtiyaçlara göre  Kurtdere’ nin kollarından olan  Sarıkaya deresi üzerinde tesis edilecek ikinci bir regülatör yapısı ile yaklaşık 3300 m uzunluğunda ve yine 710 mm çapındaki bir iletim hattı yardımıyla ortalama 1 m3/s kapasiteye göre yılda 12 hm3/yıl suyun Gökçe Barajı havzasına çevrilmesi planlanmıştır.

Mevcut tesisler ile yapılması planlanan tesisler tamamlandığında Yalova ilimize yılda 85,3 hm3 içme suyu arzı sağlanmış olunacaktır.

            Yukarıda belirtildiği gibi uzun vadeli Yalova ilimizin Mevcut Baraj ve içme suyu tesisleri planlanmış olup, gelecekteki su ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yeni çalışmalarımız ise devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.