CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Güler, yeni valilik binasının yapılacağı yerin tarım alanı olduğunu ve yeterli uygunlukta olmadığını; merkezi konumda, imarlı ve daha uygun bir arazi varken bahsi geçen yerin neden seçildiğini merak ettiğini dile getirdi. Aklında birtakım sorular olduğunu belirten Gürel:

“Duyuyoruz ki yeni Valilik Binası, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve 1 adet Kütüphane; Tigem içindeki hazineye ait olan ve çiçekçilerin ecrimisil ödedikleri parça parça arsaların Yalova Ticaret Sanayi Odası’nın tam karşısında Termal Yolu’na cephe halde toplamları yaklaşık 25.000 m2 olacak şekilde birleştirilmesiyle oluşacak alana yapılacakmış. Biliyorsunuz Valilik Binasının ve belediye binasının nereye yapılacağı konusu bundan 5-6 ay önce gündemdeydi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konu hakkında ihale bile açmıştı. Teknik anlamda ve kullanışlılık anlamında birkaç noktanın karşılaştırmasının yapılacağı bu ihale Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Yalova’ya ziyaret etmesi sonucu iptal edildi.

Çünkü bakan şu anda amatör sahaların olduğu yere yapın dedi ve kestirip attı. Belediye de bu alan için çalışmalar başlattı. Fakat Yalova halkından gelen tepkiler üzerine buradan vazgeçildi. Bu sırada Yalova Belediyesi’nin güçlendirmesine karar verildi. Kaldı geriye yeni Valilik Binası. Bu sefer Valilik Binası için yer aranmaya başlandı ve başta belirttiğim yeni YTSO Binası karşısındaki alanda karar kılındı. Tabi unutmayalım ki bu alan tarım alanı ve büyük bölümünde çam ağaçları var. Yani böyle bir inşaa için hem toprak koruma kurulundan bu alanın tarım dışına çıkarılması hem de belediye meclisinden imar planı değişikliği kararlarının alınması gerekiyor. Yaratacağı trafik yoğunluğu, parsel derinliği ve anayolda olması sebebiyle burada yapılacak bir Valilik Binası, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Kütüphane Binaları çok zorlama bir yatırım olacaktır. Halbuki bu binalar illa o bölgeye yapılacaksa, bu noktanın biraz ilerisinde eski Köy Hizmetleri’nin bulunduğu yaklaşık 21.600 m2 arsa var hem de imarlı. Bu alan AKP hükümetinin bir türlü başlayamadığı çevre yolu da yapılınca tam kavşakta kalacak.

Hem Termal hem de Çınarcık tarafına gidenlerin dağılacağı bir kavşak olacak. Bu nokta şu anda rezil durumda. Peyzaj anlamında bakımsız, kontrolsüz reklam tabelalarıyla dolu. Yıllardır İl Genel Meclisi’nin bu alanda gelir getirici bir proje geliştirdiği söyleniyor. Madem buraya da bir şeyler yapılacak o zaman neden Yeni Valilik Binası, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Kütüphane buraya etkileyici bir tasarımla yapılmıyor da illa tarım alanı içine ve ulaşımı zorlayacak bir alana yapılmaya çalışılıyor. Bu binalar buraya yapılsa ve çok güzel bir kavşak tasarımı da yapılsa, yakınında üniversite de bulunan ve binlerce kişinin geçtiği bu kavşak bir cazibe noktası haline getirilse daha iyi olmaz mı? Diğer alan da yine tarımsal bir faaliyet için değerlendirilir. Bu yaklaşımı nicedir ilgili kişilerle sohbetlerde dile getiriyorum ama sohbette herkes mantıklı bulmasına rağmen herhangi bir girişim yok.

Yoksa burası da mı bir Arap yatırımcıya pazarlanmaya çalışılıyor diye gün geçtikçe şüpheleniyorum. Tarım alanlarını hassasiyetle ve ısrarla korumamız gerek. Sadece bizim için değil çocuklarımız ve gelecek nesiller için. Bu tarz kararlar da oldu bittiye getirerek değil tüm Yalova Halkı’nın görüşü alınarak verilmelidir. Ben bugünden uyarayım da sonradan pişman olmayalım.” dedi.

Nilüfer Yakıcı