CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Yalova Uygulama Otelinde düzenlediği basın toplantısında Referandum’a dair açıklamalarda bulundu. “Önümüzdeki süreçte yapılacak olan referandumun telafisi yok. Kaybettiğimiz taktirde 140 yıllık demokrasi kültürümüzü kaybedip, tarihi tersine akıtacağız” dedi.

İnce konuşmasında “Yasama, yargı, yürütme, devletin, ordunun, milletin başı, partinin başı tek kişi olacak. Bunun adı başkanlık, cumhurbaşkanlığı, parlementer sistemde değil olsa olsa tek baş sistemi olur. Biz bu referandumda buna hayır demeliyiz. Bu AKP ile CHP arasında bir yarış değil, bu çocuklarımızın geleceği” diye belirtti.

Muharrem İnce konuşmalarına örnekler vererek devam etti. “1924 Anayasası yapılırken Atatürk’e Meclisi feshetme yetkisi verilmek isteniyor. Önerge üzerine Dersim Mebusu Feridun Şükrü Düşünsel; “Biz Gazi Paşayı çok severiz, ancak söz konusu olan çocuklarımızın geleceğidir. Çocuklarımızın geleceğini Atatürk’te olsa emanet edemeyiz.” örneğini verdi.

Her şeye yetkili olan birisi, tek başına karar verirse 80 milyonu satar. 550 Milletvekili olursa verilen kararlar zor olur, Tek başına karar alamaz. Meclisin ikna edilmesi gerekir. Tek Kişinin yönetmesi egemen güçlerin işine gelir.

Cumhurbaşkanlığı yemini var tarafsız olacağına dair. Bir insan hem partinin genelbaşkanı, hem ülkenin cumhurbaşkanı hem de tarafsız olacağına dair yemin edebilir mi?

CHP Milletvekili İnce; “Küslükler, dargınlıkları bir kenara bırakın. Siyaset bir iddaa işidir, ikna işidir. İnsanları ikna etmemiz gerekiyor. Herşeyin başı devletin başı olamaz, çünkü saygınlığı olamaz. Devletin başı oldu diyelim, kaç tane yardımcı atayacak, kimi atayacak, hangi özelliklere sahip belli değil. Seçimle mi gelecek, hayır. Devletin Başı hasta oldu veya yurt dışına gitti diyelim. Yerine Başkan yardımcısı bakıcak. Meclis Başkanı değil. Damadını başkan yardımcısı yapıcak, yurtdışına gittiğinde veyahut öldüğünde başkanlığı ona mı bırakıcak? İlyas Salman ile Şener Şen’in Banker Bilo filminden örnek vereyim. Şener Şen İlyas Salman’a iş seyahatinden dolayı vekalet verir. İlyas Salman’da bütün mal varlığını üzerine geçirir. Şener Şen’de beş parasız malsız varlıksız ortada kalır. Apo kandırdı, FETÖ Kandırdı, Pkk Kandırdı, Obama kandırdı, Esad kandırdı. Kesin bunu yardımcısı kandıracak. Bizde böylece banker bilo gibi oluruz” ifadelerine yer verdi.

Muharrem İnce; Bu sistem Türkiye’ye doping yapıcakmış. Doping yasaklı maddedir, zararlı olandır. Doping yaparsan elde ettiğin başarıları senden geri alırlar ve ceza verirler. Biz doping anayasası istemiyoruz. Bizim istediğimiz özgürlüklerin korunduğu demokratik bir ülke istiyoruz. Başkanlık diyemediler, Cumhurbaşkanlığı dediler. Adından bile utandılar. Güven oyu yok, gen soru yok. Gen soru en önemli mekanizmadır. Gen soruyu verirseniz 270’i bulamadığınızda hükümet düşer.  Gelen kişi Esad olur, Saddam olur, onlar gibi giderler. Bu ülkenin sınavları, atamaları herşeyi şaibeli. Bizden olsun mantığıyla yapılan atamalarda bir sürü FETÖ’cü çıktı. Sonra açığa alındılar. Bir sorum var birbirinize çok mu benziyorsunuzda ayıramadınız. Cumhurbaşkanı kararname çıkartır, kararnamelerle ülkeyi yönetir. Bu padişahın fermanı demektir. Yalova Bursa’ya bağlana, 3 milyon devlet memurunun işine son verile gibi fermanlar verilmesi anlamına gelmektedir. Ferman varsa Dadaloğlu, Pir Sultan’da vardır, direnme de vardır” diyerek sözlerini tamamladı.