Duman dedektörleri - Yanma ürünlerini çeşitli şekillerde algılar. Bu cihazlar şu tiplerde olabilir.

• İyonize duman dedektörleri - Bir yangının başlangıç ​​aşamasında genel olarak görünmeyen duman parçacıklarını algılarlar. Dedektör, tek veya çift iyonizasyon odası içerebilir. Dedektör, algılama haznesindeki havayı iyonize eden küçük bir radyoaktif kaynağa sahiptir. Duman odaya girdiğinde dedektörün alarm durumuna geçmesine neden olan akım akışını değiştiren yüklü iyonların hareketi yavaşlar ve dedektör aktif olur. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir.

• Fotoelektrik duman dedektörleri - Bir yangının başlangıç ​​aşamasında genel olarak görülen duman parçacıklarını algılarlar. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir. Yüksek sıcaklıklar tarafından tahrip edilmediği sürece yeniden kullanılabilen bir cihazdır. Çalışma prensipleri ışık yoğunluğuna dayanmaktadır.

İki tipi vardır;

° Obscuration (Kararma odalı tip)- Bir ışık kaynağı ve fotoğraf hücresi toplayıcısı kullanır. Duman, kollektörden alınan ışık miktarını azaltır. Bu azaltılmış ışık yoğunluğu, cihazın alarm durumuna girmesine neden olan devredeki akım akışını azaltır.

° Light scattering (Işık saçılımı tipi)- Bir ışık kaynağı ve fotoğraf hücresi toplayıcısı kullanır. Duman, fotoğraf hücresi tarafından toplanan ışığı yansıtır. Bu artan ışık yoğunluğu, cihazın alarm durumuna girmesine neden olan devredeki akım akışını arttırır.

• Hava örneklemeli tip dedektörler- Çeşitli ip önceden ayarlanmış seviyelerde ultra hassas duman algılama sağlar. Cihaz, korunan alandan sürekli olarak bir hava örneği almak üzere düzenlenmiştir. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir. Yüksek sıcaklıklar tarafından tahrip edilmediği sürece yeniden kullanılabilen bir cihazdır, hava aşağıdaki yöntemlerden biriyle analiz edilir:

° Wilson bulut odası - Bir bulut oluşturan ve her parçacığı daha büyük ve daha kolay algılanmasını sağlayan su buharıyla kaplayan örnek odasına su buharı ile denetler. Algılama cihazı parçacıkları ve alarmları çeşitli seviyelerde sayar.

° Fotoelektrik - Çok daha yüksek hassasiyet sahibidir çalışma prensibi diğer fotoelektrik cihazlara benzer.

• Alev dedektörleri – Yangının ortaya çıkardığı alev, geniş bir ışık spektrumu yelpazesinde bulunur. Bu, her iki uçtaki görünür alanı hızlıca aşar, dedektör tarafından tespit edilen enerji, cihazın alarm durumuna girmesine neden olan devredeki akım akışını arttırır. Bu cihaz alan bazında veya tehlike bazında monte edilebilir. Yangın veya etkileri tarafından tahrip edilmediği yeniden kullanılabilen bir cihazdır.

• Kızılötesi dedektörler (IR) - Elektromanyetik enerjiye 4000 Angstrom'dan (0,4 mikron) daha kısa bir sürede yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. IR dedektörleri yangına milisaniyede yanıt verirler. Yangın dışı yanlış alarmlar, güneş ışığı, yıldırım, kaynak yayları ve x-radyasyon gibi ışık kaynaklarından kaynaklanabilir bu sebeple hata verebilirler. Doğru uygun yerleşim ve montaj önemlidir.

• Ultraviyole dedektörler (UV) - 7000 Angstrom'dan (0.75 mikron) daha büyük bir aralıkta elektromanyetik enerjiye yanıt verecek şekilde tasarlanmıştır. UV dedektörleri yangına milisaniyede yanıt verir. Yangın söndürme yanlış alarmları güneş ışığı, yıldırım, kaynak yayları ve x-radyasyonu gibi ışık kaynaklarından kaynaklanabilir bu sebeple hata verebilirler. Doğru uygun yerleşim ve montaj önemlidir.

• İkili spektrum dedektörler - hem IR hem de UV kaynaklana yanlış alarmları engelleyecek biçimde tasarlanırlar.

• Fiber optik kablo - Esnek bir kapalı devre kablosu ile tasarlanmıştır. Yangına maruz kaldığında, ışık sinyali bozulur ve alarm moduna girer. Tepki süresi 3 ila 8 saniyedir.

Basınç dedektörleri

• Basınç transdüserleri - Bir patlamadan küçük basınç artışlarına tepki veren ultra hassas bir diyafram çok hassas basınç değişimlerini tespit edilebilir. Algılanan basınç, cihazın alarm durumuna geçmesine neden olan devrede bir akım akışı başlatır. Sabit veya değişken basınç tasarımında olabilir. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir.

• Basınçlı boru ( Ergiyen Boru) - Küçük çaplı basınçlı plastik boru ısı ile erir. Ortaya çıkan basınç kaybı, söndürme sistemi tüpü kontrol cihazının valfini açacak bir basınç kartuşunun harekete geçmesine neden olur. Tepki süresi 3 ila 8 saniyedir ve tekrar kullanılamaz. Tipik kullanımları pano içi söndürme sistemleri ve davlumbaz söndürme sistemleridir ayrıca araç söndürme sistemlerinde sıklıkla kullanılır

• Buhar - Yanma gazı analizörleri. Belirli bir gaz sınıfını tespit eder. Tespit elemanı, yanıcı gazların oksidasyon oranını artıran katalitik bir metal elementtir; sonraki sıcaklık artışı, söndürme sisteminin çalıştırma devresini açan devrede bir akım akışı başlatır. Bu cihaz, önceden belirlenmiş çeşitli seviyelerde ultra hassas gaz algılama sağlar. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir.

• Yakıt buharı - Yanıcı ve yanıcı gazlardan veya sıvılardan çıkan buharlar, tutuşmadan önce düşük konsantrasyonda olduklarında tespit edilebilir.

• Yangın gazları - Yanma ürünlerinden ve artık oksijenden çıkan buharlar, yangının yanma safhasında düşük konsantrasyon seviyelerinde olduğunda tespit edilebilir.

Not: Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Fire Protection Handbook,Twenty Edition , NFPA

Handbook of Fire Protection Engineering ,Third Edition , SFPE

Industrıal Fıre Protectıon Handbook ,Second Edition , R. Craig Schroll

İnternet ortamında herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları