Söndürme ve algılama sistemi dedektörlerinin seçim faktörleri iyi belirlemek gereklidir kullanılan detektörler aşağıdaki türlerden biri olabilir:

Sabit sıcaklık dedektörleri - Isıtıldığında genleşen ya da eriyen malzemeleri kullanır.

• Kaynaştırılabilir eleman – Kolay eriyen bir metalden oluşur (düşük erime alaşımları). Önceden belirlenmiş bir sıcaklık aralığında bu cihazdaki kolay eriyen metal eleman erir ve direk olarak sistemi devreye sokar veya yangın söndürme sistemi mekanizmasını çalıştıran bir devreyi elektriksel olarak çalıştırır. Alan bazında veya tehlike bazında kullanılabilir, tek kullanımlıktır devreye girme sonrası yeni dedektör ile değiştirilir.

• Kırılabilir eleman - Cam içerisinde bir sıvıdan oluşur. Önceden belirlenmiş bir sıcaklık aralığında, sıvı cam kapsülü genişletir ve kırar, yangın söndürme ajanını veya suyu serbest bırakır, alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir tek kullanımlıktır devreye girme sonrası yenisi ile değiştirilir.

• Bimetalik element - Bir elementin sıcaklık yükselmesi üzerine hareket etmesine neden olan farklı genleşme katsayılarına sahip iki metal kullanır. Hareket mekanik olarak çalışan bir elektrik devresini çalıştırır veya yangın söndürme mekanizmasını harekete geçirir. Alan bazında veya tehlike bazında kurulabilir. Kullanılan metallerin sıcaklık sınırlamaları dahilinde yeniden kullanılabilir.

• Doğrusal eleman algılayıcı- Alan bazında veya uzatılmış dar genişlikte monte edilmek üzere tasarlanmıştır ve aşağıdaki tiplerde olabilir:

° Termistör kablosu - Metalik bir boru ile kaplanmış, ısıya duyarlı yarı iletken bir malzemeyle kaplı orta iletkenli bir koaksiyel kablo kullanır. Bir sıcaklık artışı, yarı iletken malzemede düşük bir direnç sağlar ve önceden belirlenmiş akım akışını arttırır. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen, çok kullanımlı bir cihazdır.

° Termostatik kablo - Önceden belirlenmiş bir sıcaklık aralığında eriyen ve devrede kısa devre yapan termoplastik yalıtımlı bir kablo çifti kullanır. Bu işlem, söndürme sisteminin çalıştırma devresini mekanik olarak kapatır. Düzeltilemez, ancak kolayca eklenir.

° Ötektik kablo - Sırasıyla metalik bir örtü ile örtülmüş, sıcaklığa duyarlı ötektik tuz karışımı ile kaplı orta iletkenli koaksiyel bir kablo kullanır. Bir sıcaklık artışı, dış kaplamada bir akıma neden olur bu söndürme sisteminin çalıştırma devresini elektriksel olarak harekete geçirir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir cihazdır.

• Artış hızı eleman- Hızlı bir sıcaklık artışına cevap verir, ancak ortam koşullarında yavaş değişim ile alarm vermez. İki temel tasarım var. Biri, içinde hava içeren metal bir odadır ısıtıldığında basınç artarak çok küçük bir termal akının ortam koşulları nedeniyle yavaş basınç artışı sağlar. Diğeri metal çubuğun genişlemesine bağlıdır.

• Rate compensated - Metal bir kabuk içine yerleştirilmiş iki metalik paralel bileşen elemanı kullanır. Kabuk genleşme hızına sahiptir, hızlı bir termal akı altındaki diğer sitemlere göre daha hızlıdır. Bu cihaz, hızlı bir sıcaklık artışı sonucu veya tekrar belirlenmiş bir sabit sıcaklıkta çalışabilir. Bazıları sabit sıcaklık dereceli kısımları hariç, yeniden kullanılabilir.

Not: Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Fire Protection Handbook,Twenty Edition , NFPA

Handbook of Fire Protection Engineering ,Third Edition , SFPE

Industrıal Fıre Protectıon Handbook ,Second Edition , R. Craig Schroll

İnternet ortamında herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları