Otomatik yangın söndürme sistemlerinde algılama ve kontrol sistemi seçimi en önemli konulardan biridir. Hızlı ve güvenilir bir dedektör tepkisi elde etmek ve algılama sisteminin doğru biçimde çalışacak biçimde tasarlamak için, iyi mühendislik çalışması ile sistem faktörlerinin tamamını iyice değerlendirin. Çevreyi, fiyat -bakım parametrelerini, algılama yöntemini ve özellikle dedektörün sınırlamalarını- özelliklerini göz önünde bulundurun. Yangın oluşacak bölümde hem ateşlenmeden önce hem de sonra tespit edilebilecek havadan kaynaklanan ürünlerin ne olacağını düşünün. Aşağıdaki dedektör seçim faktörlerine özellikle dikkat edin:

• Hassasiyet - Yanma ürünlerine reaksiyon verme hızı. Bazı dedektörler o kadar hassastırlar ki, yanma ürünleri gibi görünen veya ona benzeyen maddelere tepki verirler. İstenmeyen durumlara yanma reaksiyonuna benzer durumlarda yanlış alarmlara neden olabilir.

• Kararlılık - Kararlı bir dedektör, bir dizi benzer hatalı – normal olmayan duruma sürekli yanıt verir.

• Zaman gecikmesi - Bazı dedektörler çalışma prensiplerinin bir parçası olarak doğal bir gecikmeye sahiptir. Dedektörün aktif olma durumuna   bağlı olarak alev yayılım hızını düşünün.

• Doğrulama - Dedektörün çalışmasının doğrulanması önemlidir. Tüm dedektör işlemlerinin doğrulanması gerekmez yalnızca çok hassas olanlar doğrulanmalıdır. Çoğu doğrulama, ikinci bir tespit cihazı kullanarak çapraz bölgeleme ile yapılır.

• Ekonomi - Algılama sisteminin maliyeti, korunan değerlere uygun olmalıdır.

Aynı yangın birçok yolla tespit edilebilir. Aşağıdakilere göre toplam sistem maliyetini değerlendirin:

° İlk birim maliyeti.

° Kurulum montaj maliyeti.

° Test ve devreye alma maliyet.

° Servis ve bakım maliyeti.

• Çevre - Bir algılama sisteminin işlevi ve kullanım ömrü sıcaklık, nem, barometrik basınç ve hava hızından etkilenebilir. Uygun olmayan çevresel koşullar yanlış alarmlara neden olabilir. Aşındırıcı ve tehlikeli ortamlardaki algılama sistemleri için özel dikkat gereklidir.

Not: Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi, kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Fire Protection Handbook,Twenty Edition ,  NFPA

Handbook of Fire Protection Engineering ,Third Edition , SFPE

Industrıal Fıre Protectıon Handbook ,Second Edition , R. Craig Schroll

İnternet ortamında herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları