İnsanoğlu çoğunlukla hemen her şeyin cılkını çıkartmakta mahirdir. Sosyal medyanın da cılkını çıkarttık diyebilirim. Artık öyle bir hal aldı ki bir çok insan sosyal medyada, hatta sanal hayatta yaşıyor bile denebilir. Birine kızsak sosyal medyadan atar yapıyoruz. Hatta ince üstü kapalı mesajları sosyal medyadan veriyoruz. Tüm hayatımız derdimizi neşemizi yediğimizi içtiğimizi hemen her şeyi, sosyal medyada an be an paylaşır olduk.

Tamam anlıyorum insanın meşrebinde kendini anlatmak ya da sesini olabildiğince çok duyurmak var. Evet fikirlerimizi yaptığımız güzel iyi şeyleri ya da isteklerimizi sosyal medyadan paylaşmak bizi rahatlatıyor sanırım. Ayrıca bir duyuru ya da propaganda için de sosyal medya ciddi bir güç ancak bunun da bir ölçüsü olmalı. Bir trend topic olmak hevesi aldı gidiyor. En çok tıklanma almak, en çok retweet edilmek veya en çok like almak için neler neler yapılıyor.

Sosyal medya tüm korkakların cesur meydanı haline geldi. Yani gerçek hayatta yapamayacaklarımızı söyleyemeyeceklerimizi buradan fütursuzca söyleyip yapabiliyoruz. Hatta hiç tanımadığımız şahsen hiç konuşmadığımız ve belki de gerçek hayatta karşına bile çıkamayacağımız kişilerin paylaşımlarına çat kapı cesurca yorumlar yazabiliyoruz. Herkes derdini de, isteğini de sosyal medyadan paylaşır oldu. Hatta patronuna sitemini de zam isteğini de sosyal  medyadan yapıyor artık.

Aslında çok tanımadığımız ya da yüz yüze rahatça konuşma imkan bulamadığımız kişilere sosyal medya üzerinden mesaj göndermek, kınamak, eleştirmek hatta atar yapmak anlaşılır geliyor. Ancak, kırk yıllık tanıdıklarımıza ya da yüz yüze rahatça konuşabileceğimiz kişilere sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapmak bence biraz da mahremiyetimizi ihlal etmek olmuyor mu ?

Eskiden biri ile derdimiz olsa onu bulur ziyarete gider adam gibi yüz yüze konuşur derdimizi anlatırdık. Sosyal medya iletişimi artırırken bir taraftan da insanlar arasındaki şu sıcak samimi ilişkileri yok etmiyor mu acaba ?

Dünyaya, ülkeye insanlara insanlığa bir sözü olanın herkese ulaşmak için sosyal medyayı seçmesini anlıyorum ancak yerelde birbirine kolayca ulaşabileceklerin derdini sosyal medya üzerinde çözmesini a sosyal bir davranış olarak görüyorum.

Derdi olan derdini, meramı olan meramını söyleyecek. Sözü olan sözünü, sıcak çay eşliğinde söylemeli bence, doğru iletişim budur.

Vesselam.

İnsanlar karşılıklı olarak birbirlerinden ne beklediklerini düpedüz söyleseler, herhalde hayatta karlı ve daha memnun olurlardı. Goethe